
BABACAN: ''AB İLE BÜTÜNLEŞME BÖLGE BARIŞI İÇİN ÖNEMLİ''
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB ile bütünleşmesinin, bölge ve dünya barışı ile medeniyetlerin bundan sonraki evriminin sıhhatli bir şekilde gelişmesi için büyük önem taşıdığını söyledi.Dünya Bankası Enstitüsü tarafından Ankara'da düzenlenen ''AB Müzakerelerine Göre Uyarlanan İdari Yapılar'' konulu konferansta konuşan Babacan, AB ile bütünleşmiş bir Türkiye'nin, aynı zamanda Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olacağına işaret etti.
Türkiye'nin, AB içinde bölge için istikrar unsuru olacağını ve bölgenin uzun vadeli barışı için de son derece büyük önem taşıyacağını ifade eden Babacan, ''Türkiye, AB'ye dahil olduktan sonra, AB'nin istikrarına ve uzun vadeli güvenliğine çok büyük katkı sağlayacaktır'' diye konuştu
Babacan, AB'nin, Türkiye ile birlikte, temsil ettiği kitleler, kültürler ve sahip olduğu çeşitlilik açısından değerlendirildiğinde, gerçek anlamda küresel güç olacağını ve çevre ülkelerdeki, özellikle de Asya'daki algılanmasının köklü şekilde değişeceğini kaydetti.
Son zamanlarda ortaya çıkan karikatür krizi gibi ''tatsız'' olayların, kendilerini, ''Doğu ile Batı arasında birbirini anlama çabalarında önümüzdeki süreçle ilgili daha dikkatli düşünmeye'' sevk edeceğini söyleyen Babacan, ''Önümüzde zor, ama imkansız olmayan husus, dini, kültürel ve medeniyet farklılıklarını bir arada yaşatacak bir ortamın AB'de oluşturulmasıdır'' dedi.
Babacan AB'nin, ortak değerler etrafında bütünleşmeyi, farklılıkların barış içinde bir arada yaşamasını, farlılıkların zenginlik olarak algılanmasını, farklıklarla övünmeyi, ''Bu bizim çeşitliliğimiz, zenginliğimiz'' diyebilmeyi ve evrensel değerler etrafında bütünleşebilmeyi öngördüğünü kaydetti.
Çalışmaların en yoğun ve kapsamlı kısmının AB müktesebatının üstlenilmesi olduğuna işaret eden Babacan, 35 ayrı fasılda başlayan taramaların 2006'da tamamlanmış olacağını belirterek, sivil toplum kuruluşlarının sürece katılımının önemine de değindi.
AB ile müzakere sürecinde pek çok siyasi konunun da gündeme gelebileceğine işaret eden Babacan, bazı konuların uzun yıllara dayanan tarihi bulunduğunu, bunların konuşulması ve çözümlenmesinin zaman almasının doğal olduğunu söyledi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43