KAYNAK : Haber Vitrini
DEVLET ARIK
ANKARA - MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, şartlar olgunlaştığında Başbakanlık görevine hazır olduğunu açıkladı. Bahçeli, "Şartları zorluyarak değil olgunlaşmış şartlar üzerinde ülkeye her zaman hizmete hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Dolayısıyla Başbakanlığa da hazırız" diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bahçeli, önemli açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin 'Başbakan, İsrail'i soykırım yapmakla suçladı, ancak gelen tepkiler üzerine Musevi cemaatlerinden özür diledi. Sizce İsrail soykırım yapıyor mu?' yönündeki sorusu üzerine Bahçeli, "Sayın Başbakan soykırım amacını taşıyan bir kavramın kullanılmadığını ifade etmiştir. Konuyu orada bırakmakta hem ülkemiz açısından hem Filistin-İsrail meselesi açısırdan yarar vardır. Bu tip kavramlar üzerinde tartışmayı değerlendirmek Türkiye'yi daha büyük sıkıntılara sokmaya kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu. Bahçeli, partisinin üzerinde çalıştığı 'Devletin yeniden yapılandırılması' çalışmaları konusunda, bir Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Bülent Ecevit'e görüş belirtildiğini ifade ederek, Başbakan Ecevit'in arzu ettiği bir gün projeyi açıklamaya hazır olduklarını kaydetti.
Bahçeli, 'Vergi affı ve vergi sistemine ilişkin önerilerini hükümete götürecek misiniz? Sizce Türkiye en geç ne zaman büyümeye geçmelidir' yönündeki bir soruya da, "Burada şekillendiği takdirde hükümete götürebiliriz. 2002 yılına kadar büyümeye mutlaka geçilmelidir. Yüzde 3 belirlenmiş hedefe ulaşılmalıdır. Türkiye bu ekonomi aşma mecburiyetindedir. İnşallah açacaktır" karşılığını verdi.
'BAŞBAKANLIĞA HAZIRIM'
Bahçeli, bir toplantıda, 'Başbakanlığa adayım' şeklinde açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, net bir açıklama yaptı. Bu konuyu her zaman ifade ettiğini hatırlatan Bahçeli, "Şartları zorluyarak değil olgunlaşmış şartlar üzerinde ülkeye her zaman hizmete hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Dolayısıyla Başbakanlığa da hazırız" dedi. Gazetecilerin, 'Şartlar olgunlaştı mı?' yönündeki sorularını da cevaplandıran MHP Lideri, "Ülkemizde başbakanımız var. Başbakanımız varken 'Biz başbakan olalım' demiyoruz. Bazı gazetelerimiz olayları tersinden de okuyabiliyor. Siyaseten bir siyasi parti olgunlaştığı şartlar üzerinde böyle hizmet doğduğunda 'Ben varım' diyebilmelidir. Bir siyasi parti olacaksınız. Ülke sorumluluğuna talip olacaksınız. Şartların olgunlaştığı bir dönemde 'Ben başbakan olamam' diyeceksiniz. Böyle saçmalık olur mu? Bekleyelim. Şu an hükümette uyumlu ve kararlı bir hükümet vardır. Bugünkü hükümet ekonomik krizi aşamada büyük görev üstlenmiştiir. Önce ülkem ve milletim diyen bir siyasi parti krizin aşılması sırasında bir siyasi istikrarsızlığı da düşünmez. Şartların olgunlaşması çok geniş bir kavramdır. Orada bir ihtiras ve hırs yoktur" değerlendirmesini yaptı.
MHP lideri Bahçeli, 'Devletin yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bakanlık sayısının azaltılması gündeme gelecek. Hükümet protokolü yeniden yapılandırılacak. O zaman başbakanlığı düşünür müsünüz?' yönündeki bir soruyu ise "Böyle bir şey yok. Daha öyle yapılandırma yok" şeklinde cevapladı.
'57. HÜKÜMET UZLAŞMA HÜKÜMETİDİR'
Bahçeli, basın mensuplarının bu konudaki ısrarlı soruları üzerine konuya açıklık getirerek şunları söyledi: "Son 1.5 yıl içerisinde bazı bakanlıkların değiştirilmesi, bakanlık sayısının azaltılması, Türkiye'de radikal çözümler üretebilmek için yeniden yapılandırılmaya ihtiyaç duyulduğuna dair tartışmalar yapılmaktadır. 57. hükümet uzlaşma ve atılım hükümetidir. Bu konular uluorta tartışılacağı yerde bunun hükümetimizin 2004 Nisan'ına kadar kalan süres içerisinde Türkiye'nin geleceği açısından 21. yüzyılı iyi değerlendirebilen, çağı yakalayabilen, çürümüş hantal kuruluşları terk edip çağın gereklerine uygun dinamik, etkin ve akıllı devlet yapısına ulaşmak için köklü bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Bunu 57. Hükümet yapabilir. Yeniden yapılandırma uygulamasınn 57. Hükümet tarafından yapılmasını istiyoruz. Ülkemizi 21. yüzyılın önemli ülkesi haline getirebilecek hizmeti sunmayı ifade ediyoruz. Yeniden yapılandırmanın içinde Türkiye'yi istikrarsızlığa götürecek yaklaşımlar yerine Türkiye'yi 21. yüzyıla hazırlayan daha olumlu yaklaşımlara ihtiyaç vardır"
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, merkez sağın yeni lideri olarak gösterilen Mehmet Ali Bayar'ı ve yeni oluşum hazırlığı içerisinde olan siyasileri MHP'ye davet etti.
Bahçeli, sağın yeni lider adayı olarak gösterilen Mehmet Ali Bayar'ı şahıs olarak tanımadığını, bu nedenle hakkında bir değerlendirme yapamayacağını söyledi. Yeni oluşumları kişilerle ilişkilendirmenin yanlış olduğunu ifade eden Bahçeli, "Çok partili hayata geçtiğimiz günden bu yana değişik siyasi görüşlere sahip akımlar, siyasi parti haline dönüşmüşlerdir. Zaman zaman ülkemiz kesintiye uğramış olsa dahi bu akımlar, dünya görüşlerinin siyasallaşması devam etmiştir" dedi. Şu anda Türkiye'de siyasi hayatın ana nehirlerinin bellil olduğunu kaydeden Bahçeli, demokrasinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için oturmuş geleneği olan ana nehirleri kurutacak davranışlardan kaçınılması gerektiğine işaret etti. Bu yöndeki davranışların demokrasiyi zaafa uğratacağını ifade eden MHP lideri, "Önemli olan bu nehirlerin düzenli akmasını sağlamak, debilerini yükseltmek ve Türk demokrasisinde kurumlaşmış, kalıcı geleneği oluşmuş siyasi partiler oluşturmaktır. Şimdi bu nehirlerden kanallar açarak başka alanları geliştirmek mümkün değildir. Daha sonra o kanallar dönüp dolaşıp ana nehre akıyor. Bu geçmişte böyle olmuştur gelecekte de böyle olacaktır" dedi.
Bahçeli, belli dönemler içerisinde bazı çevrelerin Türkiye'deki siyasi tıkanıklıktan yakındığını hatırlatarak, bunların siyasi istikrarı ve demokrasiyi sarsabilecek cümleler olduğunu kaydetti. "Bu insanlar artık görmelidir. Siyasetin tıkandığı, yeni oluşumlara ihtiyaç olduğu dönemde yeni oluşumların hiçbiri başarılı olamamıştır" diyen Bahçeli, 1950'lerden beri millet iradesinin şekillendirdiği ana akımların akışının devam ettiğini, artık bu gerçeğin herkes tarafından görülmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, "Siyasette yer bulamayanların, demokrasiyi karalayarak, siyasetin tıkanıklığını söyleyerek maceraya girmeleri kabul edilemez. Mevcutlara katılsınlar. Mesela MHP'ye hepsi gelsin" şeklinde konuştu. Bahçeli, gazetecilerin 'Bayar'ı MHP'ye mi davet ediyorsunuz?' yönündeki sorusu üzerine ise, "Son nüfus sayımında 67 milyon nüfusumuz çıktı. 67 milyonu da çağırıyorum" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki gerekçeli kararı hatırlatması üzerine kısa bir değerlendirme yapan Bahçeli, Adalet ve Kalkınma Partisi yerine 'Adalet ve Kalkınma Bankası' dedi. Hatasının farkına varan Bahçeli, "Pardon, biraz dilimiz sürçtü. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden özür diliyoruz" diye konuştu. Bahçeli, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yasaların kararlarına saygı duyacağı inancındayım. Genel başkanlarının ne şekilde değerlendirmede bulunacağı parti içi meselesidir. Takdiri parti yöneticilerine bırakıyorum. MHP, hiçbir partinin iç meselelerine karışmaz, o partilerin de MHP'nin iç meselelerine karışmasına müsaade etmez" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:32