BAKAN ÇELİK YOKSUL ÇOCUKLARIN ÖZEL OKULLARDA OKUTULMASINA KARŞI ÇIKANLARA AĞIR KONUŞTU!...
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasına karşı çıkılmasını eleştirerek, ''Sermaye düşmanlığının bu kadarını aklım almıyor. Boğaz Köprüsü'ne hayır diyen zihniyet neyse, bu projemize karşı zihniyet aynıdır. Ama o zihniyet iflas etmiştir'' dedi.
Çelik, özel okullarda yoksul öğrenci okutulması projesi kapsamında her ilde fiyatı belirlemek üzere komite oluşturulacağını ve ortalama fiyatın saptanacağını söyledi. Çelik, ''Onlarla bu manada pazarlık yapacağız. Her istenen fiyatı verme niyetimiz yok'' diye konuştu.
Projeye yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Çelik, ''Özel okullara destek vermek, devlet okullarını ihmal etmek, onları kendi hallerine terk etmek anlamına gelir mi? Buradaki kaynak o kadar devede kulak ki...'' dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10 katrilyon 177 trilyon liralık bütçesinin 15-20 trilyonunun öğrenci gönderilmesi karşılığında özel okullara verileceğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
''Vakıf üniversitelerine, herhangi bir hizmetin karşılığı değil, sadece sektörü desteklemek için bu yıl 12 trilyon lira para verdik. Sosyal güvenlik kuruluşlarının zararı için 9 katrilyon lira bütçeden para ayrılmıştır. Geçen yıl sadece Tanıtım Fonu'nun kullandığı para 26 trilyon Türk lirasıdır. Devlet, bu sektörlere destek oluyor. Sağlık sektöründen hizmet satın almayla, eğitim sektöründen hizmet satın alma arasıda ne fark var?''
Çelik, Buluşma Forumu'nun TBMM'de gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, hür toplumun hür bireylerden oluşacağını belirterek, oturmuş demokrasilerde devletin ''orkestra şefi'' konumunda olduğunu belirtti.
Bakan Çelik, ''Eğer orkestra şefi kabiliyetli olursa her enstrümandan çıkan ses armoniye dönüşür, yoksa armoni değil kakofoni çıkar. Ülkemizde zaman zaman kakofoni çıkmasının nedeni budur. Ülkeyi yönetenler zurnaya diyorlar ki, (senden neden keman gibi ses çıkmıyor) Herkes kendisi gibi ses çıkarır. Çoğulculuk anlayışı budur. Siz insanları kereste gibi görüp, (biz sizi tek tip sopalar haline getiririz) diyemezsiniz. Böyle bir şey olmaz'' diye konuştu.
''Çoğulculuk'' üzerinde ısrarla durulması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Farklılıklara tahammül edeceğiz. 'İnsan'ın kelime anlamı bile birarada paylaşarak yaşamayı gerektiriyor. O zaman bu kavga, şiddet, dehşet niye?'' görüşünü ifade etti.
''YÖK Yasa Tasarısı hazır'' diyen Çelik, daha çağdaş, özerk ve daha çok üreten,bilimselliğin ön planda olduğu, katılımcı ve çoğulcu bir üniversiteyi amaçlayan yasa tasarısı ile Haziran ayı başında toplumun önüne çıkacaklarını bildirdi.
Bakanlar Kurulu'na takdim edildikten sonra yasama yılı bitmeden TBMM'den çıkabileceğini belirten Çelik, ancak YÖK Yasası'nda değişiklik için Anayasa'da da değişikliğe gidilmesi gerektiğini hatırlattı.
Anayasa'nın 130. ve 131. maddelerinin değiştirilmesi için hazırlıklarını bitirdiklerini belirten Çelik, ''Biz hazırlıklarımızı bitirdik. Karar Yüce Meclis'indir. Meclis'te herhangi bir sorun olursa o zaman karar yüce milletindir. Millet kararını verecektir. Umut ediyorum ki, dünya standartlarını yakalamış bir üniversite hepimizi özlemidir.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:00