ANKARA - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'de yargının ciddi anlamda kalite sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu, bunun çözümü için çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ''Türkiye Adalet Akademisi'' kurulmasına ilişkin yasa tasarısı ele alındı.
Tasarı üzerinde kısa bir sunuş konuşması yapan Çiçek, Türkiye'de yargının içinde bulunduğu pek çok sorun bulunduğunu vurguladı. Cemil Çiçek, bu sorunların giderilmesinin, kaliteli yasa çıkarmak, bu yasaları uygulayacak hakim ve savcıları hizmet içi eğitimlerden geçirmek ve yargının fiziki imkanlarını düzeltmekten geçtiğini kaydetti.
Adalet Bakanı Çiçek, bazı üyelerin, ''Böyle bir tasarıya ihtiyaç yok'' şeklinde yaklaşımda bulunduğunu anımsattı.
Yargıtay Başkanı'nın da ''Türkiye Adalet Akademisi'' kurulmasına şiddetle ihtiyaç olduğunu kendisine söylediğini bildiren Çiçek, ''Bilgi yetersizliğinin başka yerlerde olduğu gibi yargıda da felaketlere yol açtığını'' vurguladı.
Adalet Bakanı Çiçek, klasik üniversite eğitiminin Türkiye'nin gerçek bir hukuk devleti olması için yeterli olmadığını belirtti. Son yıllarda hukuk fakültesi sayısının hızla arttığını, ancak verilen eğitimin aynı ölçüde yükselmediğini ifade eden Çiçek, özetle şöyle konuştu:
''Hukuk fakültesinden mezun olan ve adalet sistemi içinde görev alan arkadaşlarımıza iki yıllık hizmet içi eğitim veriyoruz. Ancak bu da yeterli olmuyor. Bu çerçevede yargımız ciddi anlamda kalite sıkıntısı ile karşı karşıyadır. Düzgün bir eğitim ortaya koyamadığımız için geldiğimiz nokta ortadadır. Bilenen yöntemlerle mevcut sorunları aşamayız. Kanun adamlarını değil, hukuk adamlarını kürsüye çıkarmamız lazım.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:43