BAKAN EKER: ''''RUSYA''DAN ET İTHALATIMIZ YOK Kİ YASAKLAYALIM''''
SAFURE CANTÜRK
ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, balık çiftliklerine sahip çıkarak, sahil kenarlarına kurulan balık çiftliklerinin belli prosedüre uyularak ve devletin tüm ilgili kurumlarından izin alınarak kurulduğunu söyledi. Bakan Eker ayrıca, kuş gribi nedeniyle Rusya''dan et ithalatının yasaklandığı yönündeki haberlere tepki göstererek, ''''Rusya''dan et ithalatımız yok ki yasaklayalım, bu sadece rutin bir işlem'''' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Macaristan''ın Ankara Büyükelçisi Zsolt Szalay''ı Kızılay''da bakanlık binasındaki makamında kabul etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değinilen ziyarette Büyükelçi Szalay, Bakan Eker''e kahve fincan takımı ve Macaristan''ı tanıtan dergiler hediye etti. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Eker, sahil kenarlarına kurulan balık çiftliklerinin kendisini rahatsız edip etmediğinin sorulması üzerine, ''''Bugüne kadar yapılan çiftliklerin tamamı, belli prosedürlere riayet edilerek, devletin tüm ilgili kurumlarından izin alınarak kuruldu. Kural ihlali yapılıyorsa denetimlerimizi sıklaştırırız'''' cevabını verdi. Eker, Salih Adası''nın taşınması ile ilgili konunun ise bakanlıklar arasıda görüşüldüğünü belirterek, ''''Balık üretme çiftlikleri çok yakın zamanda kuruldu, ancak şimdi turizm açısından plan değişikliği teklif edildi. Biz meseleye Türkiye''nin menfaatlerini hesaba katarak bakıyoruz. Türkiye''deki 70 milyonun menfaati ne ise biz de öyle bakıyoruz'''' diye konuştu.
Bir gazetecinin, kuş gribi nedeniyle Türkiye''nin Rusya''dan et ithalatını yasakladığı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Bakan Eker, konunun Türkiye''nin üyesi olduğu Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi''nin bağlı bulunduğu ülkelere ihbarı üzerine alınan rutin bir tedbir olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
''''Bu son derece rutin bir tedbir. Rusya''nın adının ön plana çıkartılması yanlış anlaşılmalara sebep oldu. Kendi karantina yasamıza göre hastalıklara ilişkin bir tedbir aldık. Rusya''dan zaten et ithalatımız yok ki ithalat yasaklansın. Rusya AB ülkelerinden beyaz et ithal ediyor. Bu konu özel bir yasak gibi anlaşılmamalı. Biz bu hastalığın ülkemize gelmemesi için yasal tedbirler alırız. Özel bir ülkeye münhasır özel bir konu değil. Rusya''dan böyle bir ithalatımız da söz konusu değil, sadece yasal bir tedbir.''''
Bakan Eker, bu tür haberlerin ülke ekonomisine, ticaretine, ithalatına ve ihracatına zarar verebileceğini belirterek, haber yazılırken daha dikkatli olunmasını istedi. Bir gazetecinin, enerji içecekleri ile ilgili tebliğe Danıştay''dan yürütmeyi durdurma kararı çıkartıldığını hatırlatması üzerine ise Bakan Eker, kendilerine henüz ilgili kararın intikal etmeden açıklama yapmasının doğru olmadığını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:18