
BAKAN GÜL AVUSTURYA'YA GİDİYOR
HASAN ESENANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı ile AB-Batı Balkanlar Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'yi temsil etmek üzere Avusturya'ya gidiyor.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Gül, AB Dönem Başkanlığı'nı yürütmekte olan Avusturya makamlarıyla üst düzeyli ikili temaslarda da bulunmak üzere 7-11 Mart 2006 tarihlerinde Avusturya'yı ziyaret edecek. Bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası Toplantıları, Türkiye'nin adaylık statüsünün teyit edildiği 1999 Helsinki Zirvesi'nden bu yana her Dönem Başkanlığı sırasında bir kez düzenleniyor.
Toplantıya AB Troykası'nı temsilen, Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, müteakip Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi Sekretaryası'nın üst düzey yetkililerinin katılmaları öngörülüyor. 8 Mart 2006 tarihinde yapılacak olan Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin başladığı 3 Ekim 2005 tarihi sonrasında bu formatta gerçekleştirilecek ilk toplantı. Bu çerçevede, Türkiye Bakanlar düzeyindeki bu toplantıya ilk defa müzakere eden ülke konumunda katılacak. Toplantı vesilesiyle Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci çerçevesinde yapılan ve yapılması öngörülen çalışmalar ele alınacak, müzakere sürecinin seyri gözden geçirilecek ve bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacak.
Gül'ün, bu çerçevede AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile de bir görüşme yapması planlanıyor. Bakan Gül, Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısını takiben Viyana'da Avusturya makamlarıyla ikili temaslar gerçekleştirecek. Bu çerçevede, Gül'ün Meclis Başkanı Andreas Khol ve Başbakan Wolfgang Schüssel ile görüşmesi öngörülüyor. Gül ayrıca, Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik ile bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek. Gül, AB Dönem Başkanı Avusturya'nın daveti üzerine, 11 Mart 2006 tarihinde Salzburg'da yapılacak "Gymnich" tipi AB-Batı Balkanlar Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak. Bu formattaki toplantıların ilkinin yapıldığı Almanya'daki Gymnich Şatosu'nun adıyla anılan "Gymnich" tipi Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları Toplantıları, her AB Dönem Başkanı tarafından altı aylık görev süresi içinde bir kez düzenleniyor. Bu defa ki toplantının ana temasını, Batı Balkanlar'ın istikrar ve refaha kavuşturularak Avrupa-Atlantik sistemiyle bütünleştirilmesi oluşturacak.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:51