
BAKAN ŞENER MEMLEKETİNDE İKİNCİ HALİL RİFAT PAŞA OLARAK KARŞILANDI
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, geçenlerde seçim bölgesi olan Sivas'ın köylerini dolaşıyordu. Şerefiye beldesinin Kurbağa Yaylası'nda bir sürprizle karşılaştı. Köylüler, Şener'i "Cumhuriyetimizin İkinci Halil Rifat Paşa'sı" yazılı büyük bir pankartla karşıladılar.
Sivaslı seçmenlerinin Şener'e övgülerini ifade etmek için başvurdukları Halil Rifat Paşa kim?
Eserleriyle yaşıyor
Paşa, Sivas Valiliği'nin bütün yayınlarında Sivaslı olarak gösterilmesine karşılık, aslında Rumelili. 1827 yılında, günümüzde Bulgaristan sınırları içinde kalan Nevrekop'ta dünyaya gelmiş.
Sivaslıların kendisine bu kadar sahip çıkmalarının nedeni, paşanın 29 Aralık 1882'de vali olarak atandığı Sivas'taki üstün hizmetleri. Halil Rifat Paşa, Osmanlı'da eyalet merkezi olan ve dört sancağı bulunan Sivas'ta yol, içme suyu, tarım, orman alanlarında unutulmaz hizmetleriyle tarihe geçmiş.
Örneğin, Trabzon-Samsun, Elazığ-Malatya-Hasan Çelebi sınırına kadar Bağdat yolunun 410 kilometrelik bölümünü yaptırmış. Ayrıca, bu yol üzerinde 314 köprü inşa ettirmiş, Tokat, Yozgat, Çorum, Merzifon, Trabzon, Giresun, Ordu'ya doğru yüzlerce kilometre yol ve yüzlerce köprü yaptırmış. Kelkit Irmağı üzerinde 630 metre uzunluğunda 41 gözlü Hamidiye Köprüsü de paşanın önemli hizmetleri arasında.
İkinci Abdülhamid, paşayı daha sonra İzmir'e atar, ardından Osmanlı bürokrasisinin en üst makamı olan sadrazamlığa getirir. Halil Rifat Paşa, 7 Kasım 1895-9 Kasım 1901 tarihleri arasında sadrazamlık görevinde bulunur.
Sadrazamlıkta söndü
Şener'in Sivas'ın imarı ve kentteki yatırım faaliyetleriyle yakından ilgilendiği, hatta bunun için bazı riskli görüşmelerde bulunmayı bile göze aldığı biliniyor. Ancak Sivas için attığı adımlar onun "İkinci Halil Rifat Paşa" olarak anılmasına yeterli mi?
Bu tanımlama, siyaset kariyerini Halil Rifat Paşa'nın yükseldiği gibi sadrazamlığa eş düşen bir görevle taçlandırabilmesinin önünü açabilir mi?
Bunu kuşkusuz zaman gösterecek. Ancak tarihçilerin üzerinde mutabık olduğu bir noktayı kısaca hatırlatalım: Halil Rifat Paşa olağanüstü bir vali olmasına karşılık çok pasif bir sadrazam olarak tarihe geçmiş.
(milliyet)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:19