ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk milletinin, çok milletli bir toplum ve ümmet olmadığını ifade ederek, ''''Bir milletiz, o milletin adı da Türkiye milletidir'''' dedi.
Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, ''''kimlik'''' tartışmalarını değerlendirdi.
Açlığın, dünyanın en temel sorunlarından biri olduğunu ancak, bu sorunun çözülemediğini belirten Baykal, gelişmiş ülkelerin, dünyaya karşı sosyal, ekonomik ve insani sorumluluklarını unuttuklarını söyledi. Baykal, gelişmiş ülkelerin, bu sorunları çözmek yerine, ''''sen kimsin, dinin, mezhebin, ırkın ne'''' konularını gündeme getirdiğini ifade ederek, ekonomik sorunların çözülmesi ve refahın yükseltilmesinin, uluslararası dayanışmanın gereği olarak ortaya çıktığını belirtti.
AB''nin, Lozan''daki azınlık tarifinin genişletilmesini istediğini kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''''(Olabildiğince azınlık üreteceğiz. Azınlıkları çoğaltırsak, ilerici, Avrupalı olursunuz) diyorlar. Bize, ''AB''nin azınlık standardını siz de benimseyin'' diyorlar. AB''nin azınlık standardı ne, bizdeki standart ne? Fransa''da azınlık lafının ağza alınmasına izin verilmiyor. ''Kaynaşmış milletiz'' diyorlar. O zaman, bana niye öyle diyorsun. ''Kendime uygulatmam ama sana uygulatırım.''
Kürtlere, ''Siz azınlıksınız'' diyorlar. Kürtler, bu memleketin, vatanın, öz dayanağı, temeli olduğunu belirtiyor. ''Sen de ayrış...'' Sonra... Sonrası sonra gelecek, önce ikisi ayrılsın, diğerleri gelir...''''
Baykal, Türkiye''nin buna teslim olmaması gerektiğini belirterek, ülkeyi yönetenlerin, bu konuda gerekli duyarlılığı ve kararlılığı gösteremediğini öne sürdü.
Baykal, sosyolojik gerçeklerle politik ve hukuki gerçeklerin birbirinden farklı olduğuna işaret etti. Baykal, çeşitli mezhep, ırk ve dine mensup olunabileceğini; bunun, devletin değil, herkesin kendi meselesi olduğunu kaydetti.
Devletin karşısında bu kimlikler ile çıkmadıklarını, devletin de bu kimlikleri görmemesi gerektiğini vurgulayan Baykal, ''''Devlet bende vatandaşı görmek zorundadır. Devlet, etnik kimlik, inanç bunları görmeyecek, kör olacak, sadece vatandaşı görecek'''' dedi.
Türkiye''de on binlerce Kürt kökenli vatandaş bulunduğunu ifade eden Baykal, ''''Bunlar Türk milletinin parçası, ferdi değil mi? Bu milletin dışında mı? Ana dili farklı diye ''alt kimliğin parçasısın mı'' diyeceğiz? Güneydoğu''da yaşayan, bin yıldır et ve tırnak gibi yaşayan insanlarımız da bu milletin parçasıdır'''' dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:32