ALİ ULURASBA
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, A Parti'nin iktidara geldiğinden bu yana sadece kadrolaşmayı düşündüğünü öne sürdü.
''Bunların aradıkları hizmette liyakat değil, sadakattir. Ama neye sadakat? Anayasa'ya, Cumhuriyet'in temel niteliklerine sadakat mı, yoksa başka bir sadakat mı? Herkes şunu bilsin, Türkiye AK Parti'den büyüktür. AK Parti Türkiye'yi taşıyamaz, kaldıramaz, ikame edemez, boşaltamaz'' diye konuşan Baykal, beş aylık sürenin hükümetin kadro paylaşımında müthiş iddialı olduğunu gösterdiğini ifade ederken devlette pek çok kadronun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda görev yapmış ve bakanların akrabalarına bırakıldığını söyledi.
Baykal, Başbakan Erdoğan'ın 2003 yılı bütçe görüşmelerinin son günü Genel Kurul'da yaptığı konuşmanın üslubunu da eleştirirken, iktidarın ekonomiyi, Türkiye'nin sorunlarını konuşacağını, geçmişi suçladığını kaydetti. CHP olarak küçük hesaplarla, tartışmalarla hiç işlerinin olmadığını dile getiren Baykal, ''Tartışmaktan korktuğumuzdan değil, Türkiye'nin bu zor döneminde gerginlik olmasın diye. Oysa sayın Başbakan önce kendisi anlamalıdır ki, Türkiye'yi siyasi gerginlik içine sokmak önce kendi görevini yapmasını engeller'' ifadelerine yer verdi.
''İKTİDAR TÜKENDİ''
Gelinen noktada iktidarın tükendiğini savunan Baykal, dün Başbakanlık önünde bir vatandaşın 'Sayın Başbakana bu çocuğu hediye ediyorum' dediğini, yeniden gösterilerin başladığını belirtirken, ''Bildiğimiz film bu, bu üçüncü gösteri. Bu iktidar hızla tükeniyor. Türkiye yerinde duruyor. Türkiye büyük, güçlü Türkiye'dir'' dedi. Baykal, geçen beş aylık sürede AK Parti'nin bu işi götüremeyeceğinin görüldüğünü, halkta ''Daha 4.5 yıl bunlarla gideceksek yandık'' duygusuna kapıldığını ifade ederken, umutsuzluğa, karamsarlığa gerek olmadığını, hiç umulmadık anda yeni çözümler çıkabileceğini ifade etti.
SAVAŞ KAYBEDİLECEK
Baykal, Irak savaşının seyrinin CHP'nin haklılığını ortaya koyduğunu, daha savaş başlamadan ''Bu savaş kaybedilecek bir savaştır. Irak, Türkiye kaybedecektir ama bu savaşı ABD de kaybedecektir, insanlık da kaybedecektir'' dediğini hatırlatarak, savaşın daha şimdiden tüm taraflar tarafından kaybedildiğini, savaş ilerledikçe, derinleştikçe kaybın daha da artacağını söyledi.
Gelinen süreçte, ''Türkiye bu savaşa katılarak etkin olur'' anlayışının doğru olmadığının ortaya çıktığını belirtirken, ''Türkiye doğru olanı yaparak, gerekli olanı yaparak etkin olmaya devam eder. Türkiye kimsenin kuyruğuna takılarak bu bölgede etkinlik arayacak zaaf içinde bir ülke değildir'' dedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Baykal, bugün TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen Anayasa değişiklikleri konusuna da değinirken, teklifin dördüncü maddesinde 'Eğer ihtiyaç olursa iki madde deferanduma birlikte sunulur' hükmünün yer aldığını hatırlattı. Seçilme yaşının 25'e indirilmesi ile orman arazilerinin ne ilgisi olduğunu soran Baykal, ''İşte bu zihniyet, olay budur. Bu AK Parti zihniyeti. Niye ikisini birlikte oylatıyorsunuz? Bu demokrasi, şeffaflık, katılımcılık mı? Bu yeni siyaset mi? Bu en köhne, en çürümüş siyaset. Halkı aldatma siyaseti. Bunlar halkı aldatmak için tuzak'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:42