BOĞAZ TÜP GEÇİŞ PROJESİ 2008 YILINDA HAYATA GEÇİRİLİYOR
DEVLET ARIK
ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamuoyunda Marmaray olarak bilinen Boğaz Tüp Geçişi Projesi'nin 2008 yılında tamamlanarak, işletmeye geçileceğini bildirdi.
Yıldırım, iki ana bölümden oluşan projenin yaklaşık 2 veya 2.5 milyar dolara malolacağını belirterek, bunun için Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi alınacağını kaydetti.
Yıldırım, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında Marmaray projesine ilişkin bilgi verdi. Boğaz Tüp Geçiş Projesi'nin nihai aşamaya geldiğini belirten Yıldırım, İstanbul'un ulaşım sorununa uzun vadede kalıcı çözüm sağlayacak demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı ile Gebze-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı banliyö hatları iyileştirilmesi projesine start verildiğini açıkladı.
İki ana bölümden oluşan Marmaray Projesi'nin İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu tüneli ile Asya ve Avrupa kıtalarının birbirine bağlanacağını anlatan Yıldırım, hattın Yedikule'de yeraltına gireceğini, Yenikapı ve Sirkeci yeraltı istasyonları ile devam edip, boğazın altından geçerek Üsküdar yeraltı istasyonuna bağlandığını ve Sögütlüçeşme'de yüzeye çıktığını söyledi. Sirkeci ve Üsküdar'da iki ara istasyonun yer alacağını ve toplam 4 yeni yer altı istasyonunun yapılacağını açıklayan Yıldırım, bu hattın 13,5 kilometre uzunluğa sahip olacağını kaydetti. Batırma tüp tünelin iki ayrı tüp içereveğini ve deniz yatağına minimum iki metrelik bir kaya koruması ile tamamen gömüleceğini belirten Bakan Yıldırım, delme tünellerin en son inşaat teknolojileri ve ekipman kullanılarak emniyet içerisinde yapılacağını vurguladı. Yıldırım, projenin ikinci bölümünü banliyö hatlarının iyileştirilmesinin oluşturacağına işaret ederek, Anadolu yakasında Gebze'den Sögütlüçeşme'ye kadar, Avrupa yakasında da Yedikule'den Halkalı'ya kadar banliyö hatlarının iyileştirileceğini kaydetti. Yıldırım, sözkonusu hattın toplam uzunluğunun 63 kilometre olacağını ve mevcut iki hat sayısının üçe çıkarılacağını bildirdi.
'DEPREM RİSKİ YOK'
Marmaray'ın iki dakika aralıklarla işletilebilecek trenlerle saatte iki yönde 150 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacağını belirten Bakan Yıldırım, projeyle mevcut köprülerdeki araç trafiğinin ve yolculuk süresinin kısalacağını söyledi. İstanbul'un tarihi dokusunun bulunduğu bölgedeki araç trafiğinin olumsuz etkilerinin ve hava kirliliğinin azalacağına dikkat çeken Yıldırım, Gebze-Halkalı arasının 105 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arasının 37 dakikaya, Üsküdar-Sirkeci arasının 4 dakikaya ineceğini bildirdi. Yıldırım, proje ile ilgili deprem risk analizi çalışmalarının da yapıldığını ifade ederek, projenin deprem riski altında olmadığını söyledi.
'DIŞ FİNANSMAN İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'
Projenin ilk bölümünün inşaat ihale sürecinin başlatıldığını ve 9 Haziran'da yeterlilik alan yüklenicilerin ihaleye davet edildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, tekliflerin 2003 Ekim ayında alınacağını kaydetti. Proje inşaatı için dört korsorsiyumun ön yeterlilik aldığını belirten Yıldırım, tüp geçit ile ilgili tekliflerin bu yılın Ekim ayına kadar alınacağını, inşaat çalışmalarının ise 2004 yılı ortamalarında başlanacağını söyledi. Tünellerin kazılmasının 2007 bitirileceğini, projenin ise 2008 yılında işletmeye geçileceğini dile getiren Yıldırım, projenin finansmanı için Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile Avrupa Yatırım Bankası ile görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.
'PROJE İÇİN İÇ KAYNAK KULLANMAYACAĞIZ'
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yıldırım, projenin ilk etabı 700-800 milyon dolar olmak üzere toplam 2 veya 2.5 milyar dolara malolacağını söyledi. Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası tarafından projenin boğaz geçişi bölümü için kredi alınacağını anlatan Yıldırım, sözkonusu bankadan yaklaşık 800 milyon dolar kredi alınacağını, bu rakamın projenin maliyetine göre daha az veya daha çok olabileceğini bildirdi. Kredilerin çok uygun şartlarda alınacağını belirten Bakan Yıldırım, 10 yıl ödemesiz, toplam 40 yıl vadeli kredilerin yüzde 1 faizle alınacağını söyledi. Yıldırım, Avrupa Yatırım Bankası'ndan ise banliyö sistemi projesi için kredi alınacağını, kredi miktarının ise 700 milyon dolar civarında olacağını açıkladı. Proje için hiç iç kaynak kullanmayacaklarının altını çizen Ulaştırma Bakanı Yıldırım bir soru üzerine ise, ilk etapta 13 kilometrelik Yedikule-Söğütlüçeşme hattının ihalesinin yapılacağının, bu ihaleye çeken ve çekilen araçların dahil olmayacağını kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:11