ÇEAŞ ÇALIŞANLARI GENÇ PARTİ MİTİNGLERİ İÇİN İL İL DOLAŞTIRILMIŞ !..
Hürriyet ve CNN Türk, Enerji Bakanlığı'nın 12 Haziran'da el koyduğu ÇEAŞ’ın Adana'daki merkezine girdi. Evrakları incelemek isteyen bakanlık bürokratları, şirketteki 4 kasadan 2'sini şifreyi bilen elemanlar izinli olduğu için açamadı. Kasa dairesine duvardan girilmek istendi, ancak duvar delinemedi.
12 Haziran'dan bu yana dikkatlerin üzerine toplandığı Çukurova Elektrik'e (ÇEAŞ) ilk kez dün Hürriyet ve CNN Türk girdi, tesisleri görüntüledi. ÇEAŞ'ın yönetim binasının bodrum katında bulunan dev kasa halen mühürlü dururken, işciler devlet kadrosuna geçmek gün sayıyor.
12 Haziran günü Enerji Bakanlığı'nın imtiyaz sözleşmelerini feshederek el koyduğu ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'te hayat devam ediyor. ÇEAŞ'ın 1175 çalışanı istifa etti. Hazine'den alınan izinle birlikte tüm çalışanların Enerji Bakanlığı'nın üretim, iletim, dağıtım ve ticaret şirketlerine başvuruları devam ediyor.
TEDAŞ'ta 375 kişinin istihdam edileceği kesinleşti. Ancak, çalışanlar için hayat eskisi gibi olmayacak. Bir kısmının görev yerleri değişecek. TEDAŞ'ta çalışanların Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye olmak üzere dört bölgede görevlendirileceği belirtiliyor. Çalışanların maaşlarının ise aynı düzeyde seyredeceği ise ifade ediliyor. Ancak işcilerin bazı konularda tedirginliği sürüyor.
Daha önce haksız bazı işlemler yapıldığını belirten işciler, ‘‘Herşeye rağmen biz devlette de olsa Uzan'da da olsa çalışırız. Biz ekmeğimizin peşindeyiz’’ dedi. İşciler, eski patronlarına yönelik bazı suçlamaları da ortaya atarak şu ifadeleri kullandı: ‘‘3 Kasım seçimleri öncesinde Genç Parti mitingleri için ÇEAŞ arabaları ile il il gezdik. Benzin masraflarımızı şirkete fatura ettik. Üstelik kullandığımız arabalar da zarar gördü.’’
TESPİT SONA ERDİ
Enerji ve Maliye bürokratlarının tespit işlemleri bir hafta dolmadan sona erdi. Eneri Bakanlığı yetkilileri özellikle tapu kayıtları konusunda şaşkınlık yaşadıklarını ifade ediyor. Enerji Bakanlığı, 3096 sayılı yasaya göre işletme hakkı olan bir yerde mülkiyetin sözkonusu olamayacağını belirtiyor. Ancak Uzan Grubu'nun tüm kamulaştırma işlemlerini şirket adına yaptığı bakanlığın kayıtlarına geçti. Elektrik direklerinin bulunduğu 3-6 metrekarelik direk yerlerinden, Silifke'de sayfiye evlerine kadar şirket adına kaydedilmiş binlerce tapu olduğu öğrenildi.
Ayrıca, demirbaşlar arasında görünmesine rağmen Megane marka üç aracın nerede olduğu halen tespit edilemedi.
KASALAR AÇILAMADI
Bakanlık yetkilileri emniyet güçleri ile birlikte ÇEAŞ tesislerine girdikleri andan itibaren, kuruma ait kasalara yöneldi. Tesisler içinde dört adet kasa bulunduğu tespit edildi. Geçen 11 gün içinde kasalardan ikisi halen açılamadı. Açılan kasaların birinden 17.5 milyar lira çıkarken, diğerinde de sadece teminat mektuplarının yeraldığı görüldü.
Tesislerin ana binasının bodrum katında bulunan ve bir oda büyüklüğündeki kasa ise henüz polis kontrolünde tutuluyor. ÇEAŞ yetkililerinin, operasyonun başladığı günlerde, kasanın şifresini bilen personelin yıllık izinde olduğu yönünde bilgi verdiği, ancak geçen günlere rağmen söz konusu personelin hálá gelmediği de öğrenildi. Bunun üzerine, Enerji Bakanlığı yetkilileri tespit yaptırmak için noter aradı ancak Adana'daki hiçbir noter ÇEAŞ'a gelmeyi kabul etmeyince, devreye Adana Sulh Hukuk Hakimi girdi ve kasanın duvardan delinerek açılmasını istedi.
Ancak dev kasa dairesini bu yolla da açmak mümkün olmayınca, hakim kasayı mühürleterek, başına bir polisi görevlendirilmesini istedi.
HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:13