CHP'DEN TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ YASA TASARISINA 'KADROLAŞMA' İTİRAZI
ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Türk Patent Enstitüsü (TPE) Yasa Tasarısı'na, komisyonun CHP'li üyeleri kadrolaşma iddiasıyla tepki gösterdi. CHP'liler tasarıyla Yönetim Kurulu üyelerinin görev sürelerinin 5 yıldan 3 yıla indirilmesi ve Enstitü bütçesinin Yönetim Kurulu'ndan önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmasına tepki gösterirken, söz konusu düzenmeyle TPE'nin özerkliğinin yok edildiğini kaydettiler. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise 10 aydır görevde olduğunu ve aynı kadroyla çalışmaya devam ettiğini belirterek, ''Bu kadrolaşma pisikozundan kurtulalım. Bizde kadrolaşma yok, çalışma var'' dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bugün Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Tasarısı'nı görüştü. Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, tasarının temel amacının Enstitü'yü bağlı bulunduğu 11 adet uluslararası anlaşma ve Kasım 2002'de 20. asil üye olarak katılım sağlanan Avrupa Patent Organizasyonu çerçevesinde Türkiye adına üstlendiği sorumlulukları yerine getirebilecek bir yapıya kavuşturmak olduğunu söyledi.
Enstitü'nün artan iş yüküne karşın kadrolu personel sayısında hiç bir artış olmadığını ifade eden Bakan Coşkun, kadro probleminin TPE'nin gerek uluslararası gerekse ulusal yükümlülüklerini aksatmasına meydan vermeyecek şekilde bir an önce çözülmesi gerektiğini anlattı.
Milli Prodüktivite Merkezi tarafından bir norm kadro çalışması da yapıldığını kaydeden Coşkun, norm kadro sayısının 502 olarak belirlendiğini söyledi.
Tasarının geneli üzerinde yapılan görüşmeler sırasında CHP'li Osman Coşkun, tasarının gerek mali gerekse idari özerkliği zedeleyici düzenlemeler içerdiğini belirterek, görev sürelerinin 3 yıla indirilmesinin tesadüf olmadığını belirtti.
CHP'den Mehmet Akif Hamzaçebi ise kurumun bütçesinin Yönetim Kurulu'ndan önce Sanayi Bakanlığı'nın onayından geçmesini doğru bulmadığını belirterek, mali özerkliğinin yok edildiğini kaydetti. Hamzaçebi, ''Yönetim Kurulu üyelerinin görev sürelerinin 3 yıla indirilmesinin gerekçesi nedir? 5 yıldan 3 yıla indirilmesinde objektif bir gerekçe göremiyorum'' diye konuştu.
AK Parti'li Musa Uzunkaya ise nitelikli bir hizmet vermekte olan TPE'ye hala daktilograf, şoför gibi kadroların alınmasına sıcak bakmadığını belirtirken, görev sürelerinin kısaltılması konusundaki düzenlemeyi savundu. Uzunkaya, ''Yöneticilerin 10 yıl katolik nikahı gibi kurumlarıyla nikahlanmasını doğru bulmuyorum. Devlet gerektiğinde görevden alabilmeli. Hazırlanan kamu personel yasa tasarısında akitlerin her yıl gözden geçirilmesi yönünde de bir düzenleme olmalı. Eğer başarılıysa 3 yıl değil 13 yıl da kalabilir ama başarılı değilse ömür boyu o kurumda kalacağını da tasavvur etmemeli'' dedi.
AK Parti'den Ruhi Açıkgöz ise CHP'den gelen kadrolaşma eleştirilerine tepki göstererek, ''2 milyon çalışanı götürüp yerine 2 milyon kişi getirirsen o zaman bir kardolaşmadan söz edilebilir'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun, görev sürelerinin kısaltılmasına ilişkin olarak CHP'den gelen eleştiriler üzerine, ''Başarılı olan bir başkanın görev süresi 3 yıla indi diye görevi sürdürmesinin önünde bir engel yok'' dedi.
Kendi bakanlığında 10 aydır aynı kadroyla çalıştığını ifade eden Coşkun, ''Bizde kadrolaşma yok, çalışma var'' dedi. Mali özerklik konusundaki eleştirilere ise Bakan Coşkun, KOSGEB'i örnek göstererek, ''KOSGEB 'in 123 trilyonu vardı ve bu parayı bina yaptırmak için repoda tutuyordu. Geldik onların elindeki bu parayı aldık, üzerine 160 trilyon lira daha koyup KOBİ'lere verdik'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:51