ÇİÇEK'TEN "BAŞKANLIK SİSTEMİ" AÇIKLALMASI...
ALİ ULURASBAANKARA- TBMM'de gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili sorularını cevaplandıran Adalet Bakanı Çeçek, "Türkiye'nin 12 Eylül öncesi yaşadığı sıkıntılar var. İki partili sistem daha doğru olur. Yüzde 10 barajı getirilmesinin nedeni Türkiye'de istikrarın sağlanmasıdır. İstikrar önemlidir, halen de önemlidir. Özellikle 17 Aralık sonrasında çok daha sıkıntılı bir müzakere süreci başlayacak. İstikrarın sürmesi lazım, aksi halde Türkiye, AB üyeliğine karşı olanların istediği noktaya doğru götürülür. İkinci olarak da Türkiye'de ekonomik istikrar yeni yeni tesis ediliyor. Yaptığımız reformlar için de siyasi istikrar şart. İstikrar bu ülkeye oksijen kadar lazım. Başkanlık sistemi de istikrarı sağlar. Bunu tercih etmezseniz parlamenter sistemi tercih ediyorsanız o zaman da seçim yasalarında değişiklik lazım. 5-6 parti Meclis'e girmedi mi Türkiye'de girdi, istikrar ne oldu? Seçim sistemi ile parlamenter sistem belli ölçüde istikrar sağlıyor; ama biraz daha fazlası lazım. Bu ülkede CHP'nin, AK Parti ile birlikte ortaklaşa yasa çıkarmasına karşı çıkanlar olduğunu unutmamalı. Yüzde 10 barajı inmemeli, inerse 4-5 partili Türkiye bir yerlere varması mümkün olmaz" dedi.
Konuyla ilgili düşünceleri basına da yansımış olmasına karşın, başkanlık sistemi hakkındaki düşüncelerinin basın mensuplarının soruları üzerine verdiği cevapta olduğunu hatırlatan Çiçek, "Siz sordunuz, ben söyledim, bu tamamiyle teorik bir tartışma. 17 Aralık öncesi bu yönde bir girişimim olacak mı, hayır. Bunun için Anayasa'nın değişmesi lazım. Ben sadece siyaset adamı olarak konuşuyorum" ifadelerini kullandı.
Çiçek, Başkanlık sisteminin ardından federatif yapının gelip gelmeyeceği yönündeki bir soruya ise, "Başkanlık sistemi otomatik olarak federatif sistemi gerektirmez" dedi. Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:24