Gündem
  • 4.3.2008 01:16

DANIŞTAY'IN 'DİN DERSİ' KARARINA AK PARTİ'DEN TEPKİ...

Fırat, New York'un Columbia Üniversitesinde "Türkiye'nin Yeni Anayasa Taslağı" konusunda düzenlenen uluslararası konferans sırasında Türk gazetecilerin Danıştay'ın zorunlu din dersi kararıyla ilgili soruları üzerine karara siyasetçi olarak tepkisinin olmadığını belirtti.

Ancak bir hukukçu olarak Danıştay'ın aldığı kararın anayasal olarak yetki sınırını aşması anlamına geldiğini ifade eden Fırat, Anayasa'nın 24. maddesinde din ve ahlak dersinin mecburi olduğunun kaydedildiğini belirtti.

Fırat "Danıştay'ın anayasayı denetleme gibi bir yetkisi yok, ancak idari olarak bir karar alabilir" dedi.

Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bir kararı olduğunu anımsatan Fırat, Türkiye'de AİHM'nin aldığı kararı uygulayacak organın da Danıştay değil, Anayasa Mahkemesi olduğunu belirtti.

Fırat "O açıdan bence alınan karar yanlış bir karardır, hukukçuluktan istifa etmiş bir hukukçu olarak benim kanım bu" diye konuştu.

Danıştay'ın bu kararla kendisiyle de çeliştiğini belirten Fırat, "Hiçbir kurum kendi anayasal dayanaklarını ortadan kaldıracak bir işlem içinde olamaz, bu hukuki bir intihar olur, o yüzden bunun düzeltileceğine inanıyorum" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:33

İLGİLİ HABERLER