Gündem
  • 21.3.2006 00:34

DEMİREL'İN 50 YILLIK SİYASİ HAYATINDA İÇİNDE KALAN UKDELER...

MUSTAFA USTA
TRABZON - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 50 yıllık siyasi hayatında birçok şeyi yapmasına rağmen, yapamadığı şeyler de bulunduğunu ve bazı konularla ilgili olarak içinde ukde kaldığını söyledi.


Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) "2006 Yılı Mart'ında Türkiye ve Dünya Üzerine Görüşler" konulu konferansta öğrencilerin sorularını cevaplayan Demirel, burada 50 yıllık siyasi hayatından çeşitli kesitleri anlattı.

Siyasette istediklerinin büyük çoğunluğunu hayata geçirdiğini belirten Demirel, yapamayıp da içinde ukde kalan şeyleri sıralarken, Cumhurbaşkanlığı seçiminden parlamento seçimlerine, milletvekili ön seçimlerinden halkla siyasetin kopukluğu gibi konulara da değişik bakış açıları getirdi, çözüm yolları önerdi.


Türkiye'nin bir devlet ve demokrasi reformuna ihtiyacı olduğunu, bu konuda istediklerini yapamadığını kaydeden Demirel, "Benim yapmak istediğim şeylerden bir tanesi Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiydi. Bir diğeri seçim sisteminin dar bölge usulüne göre yapılmasıydı. Yani her bölgenin bir milletvekili olması, bu milletvekilinin halk tarafından seçilmesini öngören seçim sistemi. Halk seçtiği milletvekilini tanıyacak. Bugün İstanbul'un 70 milletvekili var ama sorsanız İstanbul'da yaşayan insanlara, 3'ünü tanımaz. Hakla siyaset kopuk. Onun için pek çok şikayet var. Eğer dar bölge seçim sistemini uygulayabilseydik, halk seçtiği vekilini tanıyacak ve çok daha iyi olacaktı" dedi.


"Yapmak isteyip de yapamadığım şeylerden biri de halkla hükümet arasında bir kopukluk olduğu zaman seçimlerin yenilenmesini sağlayacak mekanizmayı geliştirmekti" diyen Demirel, "Meclis'in yenilenme zamanları 5 yılda bir geliyor. Fakat bu zamana kadar hiç 5 sene olmadı. Çünkü Türkiye halkı çok dinamik ve 3. sene sonunda halkla mevcut hükümetin münasebeti kopuyor. Yani Meclis'te hükümet var ama halkta başka bir hükümet var. Meclis'teki hükümet halkta yok. Bu durumda hükümetin yapacağı en iyi şey, halka gidip kendini yeniletmektir" diye konuştu.


Demirel, halkın sahibinin yine halk olduğunu ve eğer 1960 ve 1980'lerde seçime gidilebilseydi, Türkiye'de ihtilallerin olmayacağını öne sürerek, "Onun için seçme durumunda olana seçimi yeniletmek fevkalade zordur. Ben istiyorum ki seçim ihtiyaç haline geldiği zaman, siyaset ve siyasetçi halkın üstünde yük telakki edildiği zaman seçim yenilenmelidir. Halk yeni bir takım çıkarmalıdır. Bu yetkiyi de Cumhurbaşkanı'na vermelidir. Ya da iktidar partisinin başkanına vermelidir bu yetkiyi. O da grubuna sormadan ve hiç kimseye danışmadan seçim kararı verebilecek biri olmalıdır. Bu olduğu takdirde Türkiye büyük rahatlığa girer" dedi.


İçinde ukde kalan şeylerden birinin siyasi partilerin seçim listelerinin parti merkezlerinde değil, ön seçimle ve halk tarafından yapılması olduğunu, ancak bunun da gerçekleşmediğini belirten Demirel, "Milletvekili adaylarını genel merkez değil partililer seçmeli. Sonra da aday olanı halk seçmeli ya da seçmemeli" açıklamasını yaptı.


İcraat anlamında da içinde ukde kalan şeyler olduğunu dile getiren Demirel, "Bunların bir tanesi GAP'ın kalan kısmının tamamlanmasıdır. Bu, Türkiye'nin gururudur. Bunun yarısını yaptık. Yaptığımız yarısı bedelini ödüyor. Her sene 30 milyar kw/saat elektrik üretiyor. 10 senede tesis kendini ödedi. Ama kalan ikinci yarısını mutlaka bitirmek lazım. Bunun yanında hızlı tren peşinde oldum. Otoyollarının Türkiye'de daha yaygın hale gelmesini istedim. Ve ayrıca Kıbrıs'a elektrik ve su götürmek istedik. Bunu başaramadık. İşte içimde böyle ukdeler var" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:46

İLGİLİ HABERLER