Bilim
  • 31.12.2021 14:18

DİŞ KAPLAMA, ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA VE LAMİNE DİŞ KAPLAMA

Dişlerin çeşitli genetik ve çevresel sebeplere bağlı olarak doku kaybına uğraması sonucu yapılan uygulamalara veya estetik amaçlarla farklı malzemelerden yapılan restorasyonlara diş kaplaması denilmektedir. Çürük ya da travma kaynaklı doku kaybının dolgu maddesi ile onarılamadığı durumlarda ve estetiksel olarak dişlerin görünümünün değiştirilmesi durumlarında diş kaplama tedavisine başvurulmaktadır. Diş kaplama tedavisinde bazı durumlarda dişleri az da olsa bir miktar aşındırmak gerekebilir. Aşındırma düzeyi uygulanacak olan kaplamanın cinsine ve estetik ihtiyaçlara göre belirlenir. Bazı durumlarda ise dişler hiçbir şekilde aşındırmaya ihtiyaç duyulmadan kaplanabilir.

Kaplama tedavisi için kullanılan malzemeler de değişkenlik gösterir Metal ya da metal olmayan özellikte kaplama malzemeleri kullanılabilir. Diş kaplama tedavisi eğer estetik amaçlarla yapılıyorsa metal bir alt yapı malzemesi üzerine doğal görünümü sağlamak amacıyla seramik kaplama yapılmaktadır. Alt yapının metal malzeme olmasının sebebi ise alerjik reaksiyonları engellemektir. Günümüzde kaplamalar CAD – CAM teknolojisi ile el değmeden ve kullanım süreleri oldukça uzun olarak tasarlanmaktadır. Kaplamaların kullanım ömrü tabii ki de ağız sağlığına, ağız bakımına ve diğer dişlerin yıllar içerisindeki durumuna göre değişmektedir.

Diş kaplama tedavisinde uygulanacak olan yöntemler vakaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu yöntemler arasında porselen laminete veneer, empress (full porselen) kaplama, zirkonyum kaplama ve metal destekli kaplama gösterilebilir. Hem hekimlerin önerdiği hem de hastalar tarafından en çok tercih edilen kaplama yöntemleri ise zirkonyum diş kaplama ve lamine diş kaplamadır.

Zirkonyum Diş Kaplama

Gelişen teknoloji ile birlikte zirkonyum diş kaplama denilen dayanıklı ve estetik bir diş kaplama yöntemi geliştirilmiştir. Zirkonyum kaplama diş rengi ile uyumlu bir renge sahip olmasından dolayı ve ışığı hem emme hem de yansıtma özelliğinden dolayı estetiksel olarak oldukça doğal görünmektedir. Bunun yanında insan dokusuna kolay adapte olan ve vücut ile uyumlu zarar vermeyen bir maddedir. Hastaların bazı etkenlere bağlı olarak diş eti çekilmesinin görülmesi durumunda gri bir görünüm oluşturmadığı için görsel olarak çok daha iyi bir yöntemdir. Ayrıca diş eti ile zirkonyum kaplama yapılan dişin birleşim noktasında koyu bir çizgi oluşturmadan oldukça doğal bir dişmiş gibi görünür.

Lamine Diş Kaplama

Lamine diş kaplama yöntemi dişler üzerinde minimum düzeyde aşındırma yapılarak uygulanan bir diş kaplama yöntemidir. Aşındırma işleminden sonra dişler ince porselen bir tabaka ile kaplanır. Lamine diş kaplama yöntemi sayesinde dişlerde büyük bir kesim yapılmasına gerek kalmadan estetik bir gülüş elde edilebilir. Lamine kaplamada zaman içerisinde renk değişimi olmadan uzun yıllar diş rengi aynı düzeyde kalır. Kahve, sigara, çay gibi maddelere yoğun maruz kalındığında bile lamine diş üzerinde leke ve diş taşı gibi oluşumlar minimum düzeyde tutulur.

Zirkonyum ve Lamine Diş Kaplama Arasındaki Farklar

Zirkonyum ve lamine diş kaplama yöntemleri arasındaki en temel farklı lamine diş kaplama yönteminde dişten kesim ve aşındırmanın minimum düzeyde yapılıyor olmasıdır. Bu sebeple lamine kaplamalar sadece dişlerin ön yüzeyine yapılmaktadır. Ayrıca lamine kaplamalar her diş için ayrı ayrı yapılmak zorundadır. Zirkonyum kaplamalarda ise dişin çevresi tamamen kesilerek alınır ve dişin hem ön hem arka olmak üzere tüm çevresine kaplama yapılabilir. Hangi diş kaplama yönteminin kullanılacağına ise estetik diş hekimi karar vermelidir. Estetik Diş hekimi, diş yüzeyindeki mine tabakası, dişteki aşınma düzeyi gibi kritelerlere bakarak hangi kaplama yönteminin en doğrusu olduğuna karar vermektedir. Siz de diş kaplama işlemine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız hemen bir estetik diş hekimine başvurarak hangi yöntemin sizin için uygun olduğuna karar verebilir ve dişlerinizi kaplatabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 31.12.2021 14:19

İLGİLİ HABERLER