KAYNAK : Haber Vitrini
NEVZAT TAŞ
HAKKARİ- DSP Hakkari Milletvekili Evliya Parlak, ilin ekonomik durumu ve buna bağlı olarak sınır ticaretinin Hakkari açısından taşıdığı önemle ilgili Başbakan Bülent Ecevit'e bir yazı göndererek, sınır ticareti konusunda destek istedi.
Parlak, "Sizden, 2002 yılı için yapılacak sınır ticaretine esas olacak ticaret mal çeşidi ve miktarları konusundaki kararın yalnız MHP'li üç adama bırakılmamasını, temsil ettiğim Hakkari halkı adına yalvararak istirham ediyorum. Aksi halde 2001 yılı için saptanan çeşit ve kotalardan farklı bir şekil olmayacaktır" dedi.
SINIR TİCARETİ TEK ALTERNATİF
Hakkari'nin Irak ve İran sınırlarının kesiştiği bir uç noktada olduğunu belirten Parlak, ekonomisi terör öncesi dönemde köylerdeki yayla otlatmasına dayalı hayvancılığa bağlı olan Hakkari'de, 1986 yılından itibaren terör nedeniyle köylerden göçler başlayıp yaylalara çıkmaların yasaklanması ile birlikte hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirtti.
Aynı yıllarda geçim imkanı sağlanması için sınır ticareti geliştirilerek insanların sıkıntı çekmemelerinin sağlandığını ifade eden DSP Hakkari Milletvekili Evliya Parlak, şunları söyledi:
"55 ve 56'ncı hükümetler döneminde Çukurca Üzümlü ve Şemdinli Derecik köylerinde birer açık pazar yerinin kurulması uygun görülmüş ve bu konudaki Bakanlar Kurulu kararları 57'nci hükümetin ilk aylarında çıkarılmıştır. 2000 yılının başlarından itibaren sınır ticaretine esas olan malların çeşit ve miktar olarak kısıtlanması ile birlikte bu geçim kaynağı kurumaya başlamıştır. Tüm halk geçim sıkıntısına düşmüştür. Bugün ilimizdeki geçim kaynakları, kamu kesiminde çalışan memur ve işçi aylıkları, boşalmamış köylerdeki geçici köy korucularının aylıkları, Sosyal Dayanışma ve Destekleme Teşvik Fonu'ndan yapılan yardımlarla il ve ilçelerde her ay dağıtılan kuru gıda paketlerinden ibaret bulunmaktadır. Ayrıca vali ve kaymakamlarımız aynı fondan sağlanan yardımlarla seracılık, besicilik, arıcılık ve kilimcilik gibi ufak çaptaki projelerle istihdam sağlamaya çalışmaktadırlar."
ECEVİT'E YALVARDI
Köye dönüş sorununun, ekonomik imkansızlıklar ve güvenlik gerekçeleri ile istenilen hızda olmadığını anlatan Parlak, Başbakan Bülent Ecevit'e yalvararak, "Hakkari için sınır ticaretinden başka bir geçim alternatifi yoktur. Sizden, 2002 yılı için yapılacak sınır ticaretine esas olacak ticaret mal çeşidi ve miktarları konusundaki kararın yalnız MHP'li üç adama bırakılmamasını, temsil ettiğim Hakkari halkı adına yalvararak istirham ediyorum. Aksi halde 2001 yılı için saptanan çeşit ve kotalardan farklı bir şekil olmayacaktır" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:45