DEVLET ARIK
ANKARA - AK Parti, kamu açıklarının daha fazla büyümesinin önüne geçmek ve kamuya kaynak oluşturmak üzere bir proje hazırladı. Proje, kamu kuruluşlarında 'Hazine tek hesabı'ndan 'kamu tek hesabı'na geçişi öngörüyor.
Tüm kamu kurumlarının nakit hareketleri izlenerek doğru bir şekilde tespit edilmesini içeren projeye göre, kamudaki açıklar faizle para basarak kapatılmak yerine, ortak havuzdan aktarım yoluyla karşılanacak.
AK Parti, son dönemde yapılan iyileştirme ve maaş zamları ile zor duruma giren Hazine'ye çıkış yolu aramak amacıyla harekete geçti. AK Parti'nin İdari ve Mali işlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli tarafından hazırlanan proje, Kapatılan Refah Partisi'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan başbakanlığındaki Refahyol hükümeti döneminde de uygulanmıştı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulan proje, 'Kamu Nakit Durumlarının Şeffaflaştırılması ve Etkin Yönetim' başlığını taşıyor. Proje, kamuda 'Hazine tek hesabı'ndan 'Kamu tek hesabı'na geçişi öngörüyor. Projenin amacı, kamu gücünü kullanarak kaynak elde eden tüm kuruluşların nakit kıymetlerini doğru bir şekilde tespit edip izleyecek, kamuoyunu bilgilendirecek şeffaf bir sistem oluşturmak olarak belirlenirken, kurumların kendi mevduatları üzerindeki tasarruf yetkilerine de herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Kaynakların toplu bir şekilde etkin yönetiminden tüm kuruluşların faydalanması hedefleniyor. Oluşturulacak 'kamu tek hesabı'na kamu gücünü kullanarak kaynak elde eden tüm kuruluşların dahil edilmesi istendi. Bu kuruluşların ayrıntılı bir listesinin çıkarılması öngörülürken bu aşamadan sonra Merkez Bankası nezdinde Hazine adına bir hesap açılması planlanıyor. Sözkonusu hesap, bütün kamu hesaplarının ana hesabı olarak çalışacak. İlk aşamada izlemekle yetinilecek olan hesaplarla fon olarak kullanılacak hesaplar birbirinden ayrılacak. Oluşturulacak fon Hazine ihalelerine girerek devlet tahvili ve Hazine bonosuna yatırım yababilecek. Bu şekilde toplu olarak önemli miktara ulaşacak olan fonun ciddi bir rekabet ortamı oluşturması ve faizlerde önemli bir düşüşe yol açması da planlanıyor.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a sunulan raporda, Türkiye'de bütçe yapısının çok dağınık olması, ekonomik kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyon kopukluğu ve eşgüdüm sağlanamamasının önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çekilirken, oluşturulacak ortak hesapla başta kamunun borçlanma politikasının belirlenmesi ve diğer para politikalarının uygulanmasında yönlendirici unsur olacağı ifade edildi. Oluşturulan yöntemle kamu kaynaklarında Meclis denetiminin daha sağlıklı işleyeceğine dikkat çekilirken, uygulanmakta olan yöntemde bütçe kapsamının sınırlı oluşunun hesap verme zorunluğunu zaafa uğrattığına işaret edildi. Para hareketlerini izlemenin ekonominin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için gerekli olduğunun altı çizilirken buna ABD'nin dünyadaki döviz hareketlerini izlemek için kurduğu SWIFT, AB'nin de Euro hareketlerini izlemek için kurduğu TARGET sistemi örnek gösterildi. Uzun süredir devam etmekte olan kamu açıklarının finansmanının büyük ölçüde borçlanma ile sağlandığına dikkat çekilen raporda, ''Hazine'nin yüksek miktarda borçlanma ihtiyacı varken kamu kurumlarının nakit varlıklarını bankalara yatırmaları yanlıştır'' ifadesi kullanıldı. Hazine'nin yüksek faizlerle bankalardan iç borçlanma yoluyla kaynak topladığı ve bu kaynakları kamu kuruluşlarına transfer ettiğinin altı çizilirken, kamu kuruluşlarının da aynı kaynakları mevduat olarak bankalara yatırdıkları ifade edildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:21