Gündem
  • 2.10.2005 00:08

ERDOĞAN, 'BİR İKİ KELİME YÜZÜNDEN TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAYIN' DİYEN KRETCHMER'E, 'ÖYLE KELİMELER VARDIR Kİ ÖLDÜRÜR' KARŞILIĞINI VERDİ

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Wolfgang Schuessel'le bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Kendisi 'imtiyazlı ortaklıkla ilgili bir iddiam yok, böyle bir şey söylemedim' dedi" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretchmer'in "Bir iki kelime yüzünden tarihi fırsatı kaçırmayın" tavsiyesine ise, "Öyle kelimeler vardır ki öldürür" karşılığını verdi.


TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın verdiği Yeni Yasama Yılı Açılış Resepsiyonu'na katılan Başbakan Erdoğan, gecede önemli mesajlar verdi. Resepsiyonda Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Marius Calligaris'le sohbet eden Erdoğan, Şansölye'nin görevini yaptığını, sıranın Avusturya Şansölyesi'nde olduğunu söyledi. Avusturya Başbakanı ile görüştüğünü ve Başbakan'ın "17 Aralık'taki tavrımız neyse şimdi de odur" dediğini anlatan Erdoğan, Avusturya'da yarın yapılacak belediye seçimlerinden sonra daha net bir tablonun ortaya çıkacağını belirtti. Erdoğan, "Önemli olan netice" diyen büyükelçiye, "Fazla içmediniz değil mi?" diyerek takıldı. 17 Aralık'ta Türkiye'ye verilen sözler olduğuna işaret eden Erdoğan, "Haziran'daki çerçeve belgesi var. Orada bazı sıkıntılar olmasına rağmen biz yine iyi niyetimizi ortaya koyduk. Artık bunların üzerinde farklı şeylere girerlerse kusura bakmasınlar" diye konuştu.


Gazetecilerin, "Avusturya Başbakanı ile mi görüştünüz?" sorusu üzerine Erdoğan, Avusturya Başbakanı ile telefonda görüştüğünü, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Avusturya Başbakanı Schuessel'in aksi bir şey söylemediğini ifade eden Erdoğan, "Temenni ederim ki aynı şekilde devam etsin. Avusturya'da biraz sıkıntı olduğunu söyledi. Seçimlerden sonra netleşir" diye konuştu. Avusturya Başbakanı'nın imtiyazlı ortaklık konusunda bir iddiasının olmadığını söylediğini de belirten Erdoğan, "Böyle bir şey söylemedim dedi. Toplanacaklar, biraraya gelecekler. İçeriği nasıl doldurulacak orada belirlenecek. Olacaksa olur, takmayın kafanıza" şeklinde konuştu.

"BİZ TÜRKİYE'NİN YAPMASI GEREKENLERİN HEPSİNİ YAPTIK"
Resepsiyonda Başbakan Erdoğan ile AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretchmer arasında da ilginç bir diyalog yaşandı. Başbakan Erdoğan, Haziran'daki çerçeve müzakere belgesi taslağına, bazı zorluklarına rağmen olumlu baktıklarına işaret etti. Kretchmer, o metine fazla bir ekleme olmadığını kaydederek, "Bu arada üye devletlere bir iki kelime ekleme imkanı tanımamız lazım" dedi. 1., 2. ve 5. maddelerde bir iki ufak oynamanın bulunduğunu, bunların olmaması gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan'a Kretchmer, sonuçta bu değişikliklerin hepsinin kalmayacağını ifade etti. Erdoğan, "O zaman problem yok" diye konuştu. Kretchmer'in, "Bir iki kelime yüzünden bu tarihi fırsatı kaçırmamak lazım" sözleri üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Öyle kelimeler var ki öldürür. Biz Türkiye'nin yapması gerekenlerin hepsini yaptık" şeklinde konuştu. 'Müzakereleri açmayalım' diyen hiçbir üye ülkenin bulunmadığını hatırlatan Kretchmer'e Erdoğan, "Müzakereleri açalım da nasıl açacağımız çok önemli. Müzakere çerçeve belgesi bizim aynı zamanda yol haritamız. Onun için bu yol haritası çok önemli" karşılığını verdi. Kretchmer ise belgenin birçok yönden Türkiye'nin lehine yorumlanabilecek şekilde kelimeler içeren bir belge olduğunu, bir tarihin verilmediğini ve herhangi bir tarihe kadar bağlayıcılığı olmadığını, çok esnek yorumlanabilecek bir metin olduğunu dile getirdi.


Başbakan Erdoğan, özel bir televizyon kanalında program yapan bir gazeteci ile sohbeti sırasında, gazetecinin neden programına katılmadığını sorması üzerine, o kanalda kendisine çok büyük bir iftira atıldığını, aynı kanalda bir programa çıkması halinde halkın kendisine, "Demek ki o da bu yolun yolcusu" diyeceğini söyledi.


Öte yandan Başbakan Erdoğan, TBMM Resepsiyonu'ndan ayrılmadan önce TBMM Başkanı Arınç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile tören salonunda bulunan odada bir süre görüştü.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER