
ERDOĞAN FRANSA'YA BOİNGLE GİTTİ, AİRBUS'LA DÖNDÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği gündemli Paris temasları çerçevesinde şekillenen 36 Airbus uçağının alımına ilişkin ön anlaşma dün imzalandı.Paris’teki Elysee Sarayı’nda düzenlenen özel törende Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hazır bulundu. Konuya ilişkin niyet mektubunu Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ile Airbus Genel Müdürü Noel Forgeard imzaladı. Yaklaşık 1,5 milyar dolar tutarındaki 36 adet A320, A321 ve A330 tipi yolcu uçağının teslimi, Fransız-Alman şirketi Airbus tarafından 2005-2008 arasında yapılacak. Uçakların yedek parçalarının Ankara'da bulunan TAI fabrikasında üretileceği bildirildi. Dünkü törene, Almanya'nın Ekonomi Bakan Yardımcısı Ditmaz Staffel de katıldı. Chirac ve Erdoğan, imza töreni sonrası ayaküstü 10 dakika kadar görüştü. Erdoğan, törenden sonra kendisini arabasına kadar uğurlayan Chirac'a, İngilizce, “Antalya'da görüşürüz.” dedi.
Türkiye’nin tercihi dünya devleri Airbus ve Amerikan Boeing uçak şirketlerini karşı karşıya getirdi. Avrupa ajansları, Türkiye’nin son siparişinin Airbus’ın Boeing karşısındaki üstünlüğünü artırdığı yorumu yaptı. Dün açıklama yapan Boeing’in üst düzey yetkilisi Thomas Pickering, Türkiye'nin Airbus tercihinin arkasında ‘siyasi etkiler’ bulunduğunu söyleyerek, ‘Ankara, Fransa’dan AB desteği almak için Airbus’la anlaşıyor’ yorumlarına işaret etti. THY, Boeing’den de 900 milyon dolarlık 15 uçak alma planları yapıyor.
Başbakan Erdoğan, Paris temaslarının son gününde Fransız Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande ile bir araya geldi. Sosyalist Parti'nin, sağ partilerin, tarihi ve kültürel nedenlerle Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağı yolundaki gerekçelerine kesinlikle karşı çıktığını ifade eden Hollande, Kopenhag Kriterleri’nin yerine getirilmesi halinde tam üyelik müzakerelerinin başlamasına destek verdiklerini söyledi. Hollande, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını isteyen yasaya dayanarak sözde soykırımın tanınmasını Türkiye’ye önşart olarak gündeme getirdikleri belirtti. Erdoğan’ın görüştüğü Fransa Demokrasi Birliği Başkanı Francois Bayrau ise Türkiye’ye özel ortaklık verilmesi önerisini yineledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:36