ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'ın DEHAP yöneticileri hakkındaki mahkumiyet kararını onamasının ardından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuran partileri 'Yenilen pehlivan, güreşe doymaz. Bunlar pehlivan değil, pehlivancık' sözleriyle eleştirdi. Erdoğan, YSK'ya yapılan başvurular sonucunda DEHAP'a verilen oyların DYP'ye verilmiş oylar olarak kabul edilemeyeceğini belirterek, "Burada tüm oynanan oyun bana göre siyasidir. Ülkemizin geleceği için hiç hayra alamet değildir" dedi.
Erken seçimin şu an AK Parti'nin gündeminde olmadığını kaydeden Erdoğan, seçmenin AK Parti'ye 5 yıllık bir görev verdiğini ve bu süreci bölmeyi düşünmediklerini bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV'de canlı yayınlanan programda Ankara Temsilcisi Murat Yetkin'in sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, bugüne kadar değerlendirme yapmaktan kaçındığı YSK'nın 3 Kasım seçimleriyle ilgili vereceği karar konusunda net mesajlar verdi. YSK'nın itiraz süresi içinde itirazları değerlendireceğini ve verdiği
kararların kesin olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bu iki özelliği, aslında işin akibetini ortaya koyuyor. Aksi taktirde tartışılır hale gelir. Şu anda itiraz süresi içinde olmuş bir durum değil. Üzerinden bir yıl geçmiş. Bu 4 yıl, 8 yıl da olabilirdi" diye konuştu.
'YSK'YA YAPILAN İTİRAZLAR PENALTI İTİRAZLARINA BENZİYOR'
YSK'ya yapılan itirazlar ile 'penaltı' itirazları arasında bağlantı kuran Erdoğan, seçimlere süresi dolduktan sonra yapılan itirazı, atılan penaltıya maçı televizyondan izledikten sonra itiraz etmeye benzetti. Erdoğan, olayı "Maç oynanıyor. Hakem penaltı diyor ve gol atılıyor. 1-0 mağlupsunuz. Daha sonra TV'lerden izleyerek bu penaltı değil diyorsunuz. Geri dönmek mümkün mü? Bana futbol oynadığımda, 'oğlum hakeme itiraz etme karar değişmez' derlerdi. Bu siyasette de böyledir. Aksi taktirde siyaset yapamazsınız. Görevi üstlendikten sonra işi yüklenen hükümet, acaba 6 ay sonra bir itiraz olur da sıkıntıya girer miyiz diye düşünecek. Ben 5 yıllık programımı nasıl yapacağım?" sözleriyle değerlendirdi.
'SEÇİMLER ÜZERİNDE SİYASİ OYUN OYNANIYOR'
DEHAP oylarının DYP'ye verilmiş oylar gibi kabul edilmesini hiçbir mantık ve aklı selimle izah edilemeyeceğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, "DEHAP için ortaya çıkan siyasi iradeyi siz hangi hakla şu parti veya bu partiye yönlendiriyorsunuz. Bunu hangi aklı selim ile hangi hukukla izah edeceksiniz" dedi.
Erdoğan, seçimler üzerinde 'siyasi' bir oyun oynandığına da işaret ederek, bunun ülkenin geleceği için hayra alamet olmadığını söyledi. AK Parti'nin bundan herhangi bir sıkıntısı olmadığını belirten Başbakan, "Çünkü biz milli iradenin tecellisi neticesinde buraya geldik. Bazıları köşelerinde yazıyorlar, yüzde 34.4'le şu kadar parlamenter çıkardınız. Bunun kararını ben mi verdim. Bu seçim yasası hazırlandığı zaman neredeydiniz. O zaman sesini çıkarmayanlar şimdi konuşuyorlar. Onların mensubu olduğu zihniyet şimdi sandığa gömüldü. Biz milletimizden aldığımız bu yetkiyi, bu iradeyi sonuna kadar kullanırız" diye konuştu.
'SEÇİM, GÜNDEMİMİZDE YOK'
YSK'dan seçimlerin iptali yönünde bir karar çıkarsa, yerel seçimlerle birlikte erken genel seçimlerin yapılıp yapılmayacağı sorusunu cevaplandıran Erdoğan, "İki seçimi birarada yapmak, halkın yetki verdiği 5 yıllık süreci bölmektir. AK Parti, böyle bir süreci bölmez. Biz çalışmalarımızı ciddiyetle sürdürüyoruz" dedi.
Erken seçimin AK Parti ve CHP'nin gündeminde olmadığını kaydeden Başbakan, "Şu anda yerel yönetim seçimlerine 6 aylık bir zaman var. Onu görmemiz lazım. Bunu görmek Türkiye'deki bazı mahfillere gerekli cevabı verecektir" dedi.
Erdoğan, YSK'ya yapılan itiraz başvurularını da, "Bunlar ülkenin marjinal kalmış partileri. Bunlar müracaat edip, ne yaparız diyorlar. Yenilen pehlivan güreşe doymaz derler. Bunlar pehlivan bile değil, pehlivancık" sözleriyle değerlendirdi.
HÜKÜMET İLE ÜNİVERSİTELER ARASINDAKİ GERGİNLİK
Erdoğan, YÖK ile hükümeti karşı karşıya getiren YÖK Yasa Taslağı konusunda da ilk kez ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Hükümete 'edep' dışı hakaret edildiğini tekrarlayan Erdoğan, "Şahsıma ve hükümetime edep dışı hakaretler yapıldı. Aynı dilde hiçbir zaman cevap vermedim, vermiyorum" dedi.
YÖK Yasa Tasarısı konusunda Üniversitelerarası Kurul ile görüşmeler yaptıklarını ve ortak bir çalışma grubu oluşturduklarını hatırlatan Başbakan, üzerinde uzlaşma sağlanan maddelerin çözümlenmiş olacağını, çözüme kavuşmayan konuların da Bakanlar Kurulu'ndan geçeceğini söyledi. YÖK Tasarısı'nın uzlaşı içinde çözüleceği beklentisi içinde olduklarının altını çizen Erdoğan şunları söyledi:
"Ancak, 6 ay 1 sene zamana ihtiyacımız olduğu söylenirse, bunu oyalama olarak görürüz. YÖK Yasası bugüne kadar 26 kez gündeme gelmiştir, tartışılmıştır. 86 maddesi değiştirilmiştir. O zaman niye bu gürültüler kopmadı. Biz, talep üzerine bu çalışmayı yaptırınca kıyametler kopuyor. Biz ülkede bir gerginliğin olmasını
istemeyiz. Üniversitelerin idaresi politikacıların elinde olsun istemiyoruz."
'İMAM HATİP LİSELERİ KONUSUNDA CİDDİ PROVOKASYON VAR'
Başbakan Erdoğan, imam hatip lisesi mezunlarının ÖSS'de katsayı artışını düzenleyen tek maddelik bir tasarı hazırlandığı konusunda, "Burada çok ciddi provokasyonlar var. İmam hatip liseleriyle öyle uğraştılar ki. Yapacaklarını yaptılar, orta kısmı kapattılar. Sadece lise kısmını bıraktılar. Bunu yaparken de acımasızca meslek liselerini de
bitirdiler" dedi.
Meslek liseleri gündem olduğu zaman direkt olarak imam hatip liselerinin algılandığını kaydeden Erdoğan, "Bu bir provokasyondur. İmam hatip lisesi mezunu çocuklar bu ülkenin yavruları değil mi? Bu ülkenin milli eğitimine bağlı değil mi. İmam hatip lisesinden mezun olan çocuk bütün düz liselerdeki dersleri olduğu gibi bunun yanında Kuran öğreniyor, bu arzu ile oraya gidiyor" diye konuştu.
İMAR BANKASI
İmar Bankası konusunda yeni bulgular, bilgiler ortaya çıktıkça BDDK'nın atacağı adımın engellendiğini kaydeden Erdoğan, "Bunun muhatabı da biz değiliz, BDDK'dır. İlgili adımları atacaktır. O da süreci bekliyor. Bizim yeni atacağımız adımla artık Hazine hiçbir bankanın güvencesi olmayacak. Çalışmalar yapılıyor. Çünkü Türkiye'de artık fakir-fukara batan bankaların bedelini ödemesin" dedi.
Erdoğan, Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'ın Chelsea'yi 2-0 yenmesi ile ilgili olarak da, kravatını göstererek, "Ben Beşiktaşlı kravatı taktım" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:46