EYLEMDE OLMAYAN ÖĞRENCİ SANIK OLDU
5 Ocak 2011’deki “AKP’ye, YÖK’e, polise başkaldırıyoruz” eylemine katılan ve basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler, “güvenlik güçlerine karşı direnmek”, “ kamuya hizmet veren kamuya tahsis edilmiş eşyaya zarar vermek” şuçlarından 1 ila 9 yıl arasında yargılandı. Yargılananlar arasında o gün basın açıklamasına katılmayan öğrencilerin de olması dikkat çekti.
Tutuklu sanıklardan Bahadır Söylemez, “Dil Tarih öğrencisiyim. İddianamede bana ait herhangi bir olay yoktur. Sadece adım yazıyor. Bana varsayımlarla dava açıldı” dedi. ODTÜ öğrencisi Mustafa Bozkurt ise olay günü orada olmadığını, ancak yaklaşık 3 hafta önce gerçekleşen eylemde polisin kendisini görüntüleyip, bu olaya dahil ettiğini öne sürdü.
Duruşma sırasında ifadeleri alınan öğrenciler, basın açıklaması için toplandıklarını, ancak basın açıklamasını yapamadan polisin tazzikli su ve gaz bombalarıyla müdahele ettiklerini söyledi. Tutuklu sanık Ömer Çağdaş ise, “Copla dizlere vuruyorlardı. Bizi tahrik ediyorlardı. Okulun güvenlik kameralarını bizim kırdığımızı söylüyorlar ama teknik olarak bu mümkün değil. Çünkü biz kameraların olduğu tarafta değildik” dedi. Aynı davadan yargılanan Eğitim Sen 5. Nolu Şube Yöneticisi Barış Çelik, Orkun Salih Durmaz ve Zeynel Akın basın açıklamasını izlemek ve öğrencilerin protesto hakkına destek vermek için orada bulunduklarını söylediler.