
Eyvah Koronavirüs mutasyona uğradı!.. 10 kat daha bulaşıcı ve 10 kat daha tehlikeli D614G geliyor
TSARS-CoV-2'deki D614G mutasyonu, dünya çapında yükselen hakimiyetiyle ünlüdür . Bu mutasyon, 614 pozisyonundaki amino asidi D'den (aspartik asit) G'ye (glisin) - yani D-614-G'ye değiştirir. İlk D614 artık G614 çeşididir. Soru şudur: Bu mutasyon veya G614 varyantı, bulaşma, hastalık şiddeti, tedavi ve aşılar açısından gerçek hayattaki hangi sonuçları beraberinde getirir?
Bir laboratuar kabındaki insan hücre kültürlerinde, Korber ve arkadaşları G614 varyantının D614'e göre daha fazla bulaşıcılık sergilediğini gösterdi.
Başka yayınlanan çalışmada yer Cell Çin'de DSÖ İşbirliği Merkezi üzerinden aynı göstermiştir. Çalışma yazarları, "Bu baskın [G614] suşu, test edilen dört hücre hattını etkili bir şekilde enfekte edebilir ve orijinal Wuhan-1 suşundan 10 kat daha bulaşıcı olabilir," diye yazdı.
Koronavirüs mutasyona uğradı
Dünya henüz koronavirüs salgınını sona erdirecek bir yol bulamamışken bilim insanlarından korkutan bir uyarı daha geldi. Uzmanlar koronavirüsün mutasyona uğradığını ve bu yeni formunun şu an görülenden 10 kat daha bulaşıcı yani 10 kat daha tehlikeli olduğunu açıkladı.
Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılmış durumda ve her geçen gün artan vaka ve ölüm sayıları tüm insanlığı korku içinde yaşatmaya devam ediyor.Gelen son verilere göre dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 22 milyon 50 bin 472'ye ulaştı. Vakaların en fazla görüldüğü ABD'de 5 milyon 612 bin 27 kişi Covid-19'a yakalandı.
ABD'yi 3 milyon 363 bin 235 vakayla Brezilya ve 2 milyon 701 bin 604 vakayla Hindistan takip ediyor.
Dünyanın birçok ülkesinde Covid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etse de henüz ortada somut bir sonuç yok. Rusya'nın geçen hafta açıkladığı Sputnik V adlı aşıya sağlık otoriteleri temkinli yaklaşıyor.
Dünya dört gözle koronavirüsü yok edecek bir ilaç ve aşı beklerken bilim insanlarından gelen son haber yine korkuya neden oldu..
Bilim insanları Covid-19'un mutasyon geçirmiş hali olan D614G'nin koronavirüsten çok daha tehlikeli olduğunu açıkladı.
D614G'nin daha tehlikeli olma sebebi ise Covid-19'dan tam 10 kat daha hızlı bulaşabiliyor olması.Malezya Sağlık Bakanlığı Sars Cov 2'nin bir mutasyonu olan ve Covid-19'a yol açan D614G'yle ilgili önemli bir açıklama yaptı.Buna göre ülkede Hindistan'dan döndükten sonra 14 günlük karantina kuralına uymayan bir lokanta sahibinin hastalığı bulaştırdığı 45 kişinin en az üçünde D614G mutasyonuna rastlandı.
D614G mutasyonuna ilk olarak şubat ayında Avrupa'da rastlanmış, daha sonrasındaysa tüm dünyada test için alınan sürüntü örneklerinde görülmüştü.Bilim insanları tarafından bu mutasyonun virüse küresel çapta yayılmaya sebep olabilecek bir biyolojik üstünlük sağladığı düşünülüyor.
Sars Cov 2, Covid-19'a yol açan virüslerin genel ismi. D614G ise mutasyona uğramış ve virüsün hücrelerde daha kolay tutunmasını kolaylaştıracak şekilde sivrilmiş hali.
Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ABD'nin Florida eyaletinde Scripps Araştırma Enstitüsü'nde görevli uzmanlar, laboratuvarda yapılan çalışmada "D614G" ismi verilen mutasyonun, Kovid-19'un yüzeyindeki "fonksiyonel sivri uçların" sayısını büyük ölçüde artırdığını açıklamıştı.
Virologlar da D614G mutasyonuna sahip virüslerin, bu mutasyona sahip olmayanlardan daha bulaşıcı olduğunu tespit ettiklerini söylemişti.Virüse "taç" görünümü veren bu sivri uçların, Kovid-19'un insan hücrelerine bağlanmasını sağladığını vurgulayan uzmanlar, D614G mutasyonu nedeniyle virüsün fonksiyonel sivri uçlarının sayısı veya yoğunluğunun 4 ya da 5 katına çıktığını açıkladı.
Sars Cov 2, koronavirüs salgını Aralık 2019'da başladığından beri birçok kez mutasyona uğradı. Ancak bunlardan sadece biri, D614G, virüsün davranışını değiştirerek bilim insanları tarafından tespit edildi.
Uzmanlar bu mutasyonun Vuhan'daki ilk vakalardan bir süre sonra, muhtemelen İtalya'da gerçekleştiğini düşünüyorlar.Yapılan son çalışmalara göre temmuz ayı itibarıyla dünyadaki vakaların %97'si artık bu mutasyona sahip durumda.
Dr. Korber'a göre D614G mutasyonu o kadar yaygın ki artık yeni salgın D614G haline gelmiş durumda.
Ancak bu korkutan bulaşıcılık oranına rağmen tüm haberler kötü değil.
Daha ölümcül mü?
Korber ve ark. G614 varyantı ile enfekte olmuş hastalarda artmış bir viral yük buldu, hastalık şiddeti ile anlamlı bir ilişki yoktu. Biri Seattle'dan 175 Covid-19 hastasını ve diğer 88'i Chicago'dan araştıran diğer iki ön baskı da G614 varyantı ile klinik sonuçlar arasında herhangi bir ilişki bulamadı.
Bu nedenle, G614 varyantı daha bulaşıcı olabilir, ancak D614'ten daha ölümcül olmayabilir. Ölü bir konak, sonuçta virüsler için bir çıkmazdır, bu nedenle evrimin virülansı en aza indirirken bulaşıcılığı optimize etmesi mantıklıdır.
Koronavirüsün D614G mutasyonu çok daha bulaşıcı olmasına rağmen çok daha 'öldürücü' değil.Bilim insanları bu mutasyona sahip Covid-19 vakalarıyla olmayan vakalar arasında daha öldürücü olması adına bir bağ kurmadı.Hatta Singapur Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre bu mutasyon bulaşma hızını artırırken öldürücü olmaktan uzaklaşıyor bile olabilir. bu da uzmanlara koronavirüse çare bulmak için zaman kazandırabilir.