Gündem
  • 28.2.2013 12:05

"Ezan, çan, hazan sesi..."

 İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlık görevine getirilmesinin, sadece kendisine yapılan teveccüh olmadığını; bütün bölge insanına, özellikle çözüm sürecinde Mardin modeline duyulan güvenden kaynaklandığını kaydetti.
      Güler, Mardin modelini ve hemşehrilerinin AK Parti Grup Toplantısı'nda ''zılgıt çekmesini'' AA muhabirine değerlendirdi.
      Grup toplantısında, Mardin İl Teşkilatı'ndan gelen bir grubun katıldığını anımsatan Güler, ''Ben de kendilerine 'hoşgeldin' demek için yanlarına çıktım. Beni çok güzel bir sevgi gösterisiyle, zılgıtlarla karşıladılar. Zılgıt çekmek, o yöre insanının sevincini, heyecanını belli ettiği çok özel bir sevinç gösterisidir'' dedi.
      Güler, bölge halkının, kendisinin bakanlığa getirilmesinden çok büyük sevinç duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:
      ''Yıllardan beri Mardin'den bakan çıkmıyordu. Bakanlık görevine gelmemiz onları heyecanlandırdı. Şunu söyledim kendilerine: Bu bakanlık sadece bana yapılan bir teveccüh değildir, bütün bölge insanına yapılan teveccühtür, özellikle çözüm sürecinde Mardin modeline duyulan güvendir. Mardin modeli, uzun yıllar farklı, din, dil, etnik köken ve görüşteki insanların bir arada, farklılıkları zenginliğe çevirerek yaşadığı bir model olmuştur. Bu model, medeniyetler ittifakı için de bölge için de Türkiye için de Dünya için de modeldir. Orada Süryanisi de Kürdü de Arabı da farklı görüşteki her insanı da... Orada Katolik Kilisesi de var, Ortodoks kilisesi de var, Süryani mabetleri de var. Camilerle mabetler adeta bir arada yan yana; ezan sesi, çan sesi, hazan sesi hepsi bir arada olan bir kent. Onlar orada bu farklılıkları fırsata, zenginliğe, hoşgörü ve uzlaşıya çevirmeyi bilen insanlar. Bu çok önemli. İşte bizim çözüm sürecinde de beklentimiz budur.
      Mardin modelini çözüm sürecinde öncü olacak bir model olarak değerlendiriyoruz. Birbirlerini ötekileştirmeden, birbirlerine katlanarak, saygı göstererek, özellikle de inanç anlamında... Bakın Mardin'de Ramazan'da gayrimüslimler, gayrimüslimlerin özel günlerinde Müslümanlar ayrı bir ilgi gösterirler, dayanışma içinde olurlar, birbirlerini iftarlarına davet ederler. Onların özel günlerinde gider kutlarlar, hediyeler götürürler. Bu, sevinçlerini hep beraber yaşamaktır. Çünkü sevinçler paylaşıldıkça artıyor. Üzüntüler de paylaştığın zaman azalıyor.''
     
     -''Mardin modelini Türkiye'de egemen kılmak''-
    
     Güler, ''Çözüm sürecinde Mardin modelini bütün Türkiye'de uygulayabilecek miyiz-'' sorusuna, ''Bizim amacımız, Mardin modelini önce bütün bölgeye yaymak, ondan sonra da Türkiye'de ve dünyada egemen kılmak. O nedenle de benim bakanlığımı Mardin'deki hemşehrilerim çok önemsiyorlar'' yanıtını verdi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER