
FATİH SULTAN MEHMET'İN VASİYETİ, HÜKÜMETE İLHAM KAYNAĞI OLDU
DEVLET ARIKANKARA - Fatih Sultan Mehmet'in ünlü vakıf fermanındaki 'Külliyemde İstanbul fukarası yemek yiyeler, ancak yemeye ve almaya kendileri gelemeyenlerin yemekleri, güneşin loş bir karanlığında kimse görmeden kapalı kaplar içinde evlerine götürüle' vasiyeti hükümete ilham kaynağı oldu. Hükümet, fakire 'gizlice' sıcak yemek servisi yapacak. İhaleleri tamamlanan uygulamayla birlikte, belirlenen ihtiyaç sahiplerine sıcak yemeği evine kadar götürülecek.
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün imaret hizmetleri olduğunu söyledi. Şu anda 100'e yakın yerde sıcak yemek servisi yaptıklarını belirten Şahin, Türkiye'nin birçok ilinde ve bazı büyük ilçelerinde bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Bu yemek servislerini bizzat ihtiyaç sahiplerinin ayaklarına, evlerine götürerek bu hizmeti yaygınlaştırmak istediklerinin altını çizen Şahin, "İstanbul'da Eyüp'te imaretimiz var. Karşı tarafta Küçükyalı'da var. Şimdi bütün ilçelerde bu tür imaret hizmetlerini yürütecek süreç başladı. İhaleler yapıldı, ihaleleri kazananlar belirlendi. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde, birkaç hafta içinde iki imaretin dışında başka imaretler de açılacak. Özellikle İstanbul'da açılacak. Amaç ne? Bizim imaretlerimize kadar gelmeye gücü yetmeyen veya gelemeyen ve tabi mülki amirliğin, belediyenin, muhtarlığın da ihtiyaç sahibi olarak belirlediği bu insanlara sıcak yemeklerini götürmek istiyoruz" diye konuştu.
Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesinde 'Bu tür ihtiyaç sahiplerine sabahın loş karanlığında yemekleri götürün' diye nazik, kibar, insancıl bir yaklaşım tarzı sergilendiğine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şahin, bu vasiyetin kendilerini çok etkilediğini söyledi. Şahin, "Evlere kadar götürme uygulaması bir noktada bu vakfiyenin de bizim üzerimizde bıraktığı etkinin sonucudur. Bunu yaygınlaştıracağız. Biz Türkiye'de daha çok insana yardım etme peşinde değiliz. Gönül ister ki yardım edecek kimse bulunmasın. Biz arayalım ama bulmayalım. Ancak Türkiye'nin gerçekleri bu. Bizzat evlere servisi Türkiye'de yaygınlaştıracağız" şeklinde konuştu.
Şahin, ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesinde imamlara da sorulacağı yönündeki haberleri yalanlayarak, "Hayır efendim. Vakıflar Bölge Müdürlükleri ihtiyaç sahiplerini tespit ediyorlar. Kamu görevlileri yani kaymakamlar, belediye başkanları ve Sosyal Yardımlaşma Vakıfları'ndan da yardım alınacak. Şu an tespit ediliyor. Tabi ki muhtarlarımız da yardım edecek" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:04