
Gönül rahatlığı ile hamsi ve balık yiyebilirsiniz
TRABZON - Türkiye’de geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ’11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı’ bulunduğu iddialarını değerlendiren Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş, Karadeniz Bölgesi’nde avlanan balıklarda metal kalıntılarının görülmediğini söyledi.
Topbaş, düzenli olarak kontroller yaptıklarını belirterek, “Bakanlığımızca avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde kimyasal parametrelerin izlenmesi amacıyla 2009 tarihinde ‘Avcılık’ yoluyla elde edilen su ürünlerinde ağır metal izleme programlına ilişkin uygulama talimatı hazırlanmış ve söz konusu talimat doğrultusunda izleme faaliyetleri devam ediyor. Avcılık yoluyla elde edilen balık ve diğer su ürünlerinde tüm karaya çıkış noktalarında av sezonu içinde iki defa, su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinde ise yıl boyunca düzenli olarak kalıntı izleme programına göre ağır metal analizleri yapıldığı, bugüne kadar Trabzon genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde, ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı” dedi.
Su ürünleri avcılığında insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk bulunan sahalarda avcılığın yasaklandığını kaydeden Topbaş, "Bilimsel olarak deniz kirliliğinden dolayısıyla denizde yakalanan balıkların insan sağlığı için risk oluşturduğundan bahsedilebilmesi için belirlenen istasyonlarda uzun süre. sürekli ölçüm ve numune alımı yoluyla izleme çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca, alınan numunelerin geçerli olabilmesi için resmi kontrol görevlilerince numune alma kurallarına uygun olarak alınması ve bu konuda yetkinlikleri onaylanmış laboratuvarlar da analizlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu haberlere konu edilen numunelerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda alındığı ve analizin yetkinliği onaylı bir laboratuar da yapılıp yapılmadığı belli olmadığı gibi. olumsuz olduğu iddia edilen 11 numune ile ülke geneli için bir değerlendirme yapılması bilimsellikten uzaktır” şeklinde konuştu.
“TÜRK BALIKLARI GÜVENİLİR OLDUKLARI İÇİN DÜNYANIN TERCİHİ”
Marmara Denizi’nden avlanan 11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısına rastlandığı iddialarına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan sonra bir tepki de Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan’dan geldi.
Türkiye’de denizlerde avlanan balıklarda ve yetiştiricilik yoluyla üretilen balıklarda ağır metal analizlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli yapıldığına dikkat çeken Kızıltan, “Bu balıklar sürekli analiz ediliyor, bugüne kadar hiçbir olumsuz sonuç çıkmadı. Kalıntı ve ağır metal konusu en çok hassasiyet gösterdiğimiz konu. Yediğimiz tüm gıdalarda, hatta soluduğumuz havada bile eser miktarda olabilecek bir durum ama bunu sansasyon yaratmak için kullanmaya kimsenin hakkı yok” dedi.
Türk balıklarının lezzetli ve sağlıklı olması nedeniyle tüm dünyada tercih edildiğini anlatan Kızıltan, Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 2012 yılında 80 bin ton karşılığı 467 milyon 186 bin dolara ulaştığını, Norveç’ten sonra Türkiye’nin ikinci ihracatçı ülke konumuna yükseldiğini, ihracatta Avrupa Birliği’nin payının ise yüzde 67 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Balığın Omega 3 deposu olduğunu, bu sayede sağlığımızı korumamıza yardımcı olduğunu söyleyen Kızıltan, şöyle konuştu:
“Balık; kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir. Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder. Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler. Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır. Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir. Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Türkiye’de 8 kilogram seviyesinde olan balık tüketiminin ‘Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık’ sloganıyla dünya ortalaması olan 15 kilograma çıkmasını arzuluyoruz.”