Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nin 4. haftasında İskoçya'nın köklü temsilcisi Celtic'e konuk oldu. Turnuvaya harika bir başlangıç yaparak ilk 3 maçında 2 galibiyet ve 1 beraberlik alan siyah-beyazlılar, Celtic Park deplasmanından 3-2'lik mağlubiyetle ayrıldı. Bu sonuçla Beşiktaş 7 puanda kalırken, gruptaki ilk puanlarını alan Celtic 3 puana yükseldi.
Maçın Kritik Anları ve Gol Dakikaları
8. Dakika: Ev sahibi ekip tehlikeli geldi. Ceza sahasında topla buluşan Nygren'in sert şutunda top üstten auta çıktı.
19. Dakika: Ouattara rakibinin bacak arasından harika sıyrılarak pasını Poku'ya aktardı. Poku'nun hızla ilerleyip çıkardığı pasta araya giren Carter-Vickers tehlikeyi kornere önledi.
28. Dakika: Murillo sağ kanatta rakibini ekarte ederek topu ceza sahasına çevirdi. Kaleciyi geçen topu savunma son anda kornere tokatladı.
52. Dakika: Trossard'ın kaleciye yaptığı baskı sonuç verdi. Kaleciden seken topu toplayan Poku, şık bir çalımla rakibini geçti ancak arkadan gelen müdahale ile yerde kaldı. Hakem beyaz noktayı gösterdi: Penaltı!
54. Dakika (GOOOOL): Penaltı atışını kullanan Olaitan, kaleci Johnstone'ı geçemedi ancak dönen topu iyi takip eden genç oyuncu meşin yuvarlağı ağlarla buluşturarak skoru eşitledi. (Ancak ilerleyen dakikalarda gelen gollerle mücadele 3-2 Celtic üstünlüğüyle tamamlandı).
Maçtan Özel Notlar
Eski Yuvasına Karşı 11'de: Beşiktaş'ın golcüsü Oh, eski takımı Celtic'e karşı sahaya ilk 11'de çıktı. 2024-2025 sezonunda Güney Kore ekibi Suwon Bluewings'ten Celtic'e transfer olan ve ardından siyah-beyazlı formayı giyen golcü oyuncu, Italiano'nun bu kritik deplasmanda en büyük kozuydu.
Poku Avrupa'da İlk Kez 11'de: Siyah-beyazlıların genç yeteneği Ernest Poku, kariyerinde ilk kez bir Avrupa maçına ilk 11'de başladı. Daha önce Marsilya maçında oyuna sonradan girip kritik bir gol atan genç kanat oyuncusu, Celtic karşısında kanattaki dinamizmiyle dikkat çekti.
İlk 11'ler
Celtic: Johnstone, Lotomba, Carter-Vickers, Scales, Tierney, Baur, McGregor, Forrest, Nygren, Tounekti, Hogh
Beşiktaş: Nübel, Murillo, Agbadou, Emirhan Topçu, Ouattara, Olaitan, Salih Özcan, Trossard, Cerny, Poku, Oh
Stat: Celtic Park
Hakemler: Sascha Stegemann, Christof Günsch, Marco Achmüller (Almanya)
UEFA Avrupa Ligi’nin 4. haftasında Celtic Park’ın zorlu atmosferinde oynanan ve Beşiktaş’ın 3-2 mağlubiyetiyle sonuçlanan karşılaşma, taktiksel açıdan oldukça yüksek tempolu ve dalgalı bir mücadeleye sahne oldu.
1. Vincenzo Italiano'nun Taktik Tercihleri ve Planı
Teknik direktör Vincenzo Italiano, Celtic’in sahasındaki yoğun taraftar baskısını ve ev sahibinin henüz puan alamamış olmasından ötürü sahaya koyacağı "yüksek kazanma motivasyonunu" ön görerek şu stratejik planla sahaya çıktı:
Topla Oynama Üstünlüğü ve Pas Kalitesi: Italiano, Celtic’in ön alan baskısını kırabilmek için orta sahada pas kalitesi yüksek bir yapı kurmayı hedefledi. Siyah-beyazlılar maç boyunca %63 gibi yüksek bir topa sahip olma oranı yakalasa da, bu üstünlük geçiş oyunlarında verilen pozisyonlarla gölgelendi.
Dinamik Hücum Hattı: Hücumda Oh’ün eski takımına karşı motivasyonundan yararlanmak isteyen İtalyan çalıştırıcı; kanatlarda Poku ve Trossard, arkalarında ise Černý ve Olaitan ile hareketli bir ön alan kurguladı. Özellikle genç Ernest Poku'nun Avrupa'da ilk kez 11'de şans bulması, Celtic savunmasının dengesini bozma hamlesiydi.
Maç İçi Hamleler: Skor 3-1 aleyhe döndüğünde Italiano hamle şanslarını erken kullanmaya başladı. Orkun Kökçü'nün oyuna dahil olması orta sahadaki üretkenliği artırırken ve Orkun'un golü umutları yeşertse de, savunma güvenliğindeki açıklar tam olarak kapatılamadı.
2. Maçın Kırılma Anları ve Taktiksel Zaaflar
Geçiş Savunmasındaki Açıklar: Beşiktaş topa sahipken (564 pas, %88 isabet) üretken olsa da, kaptırılan toplarda Celtic’in hızlı hücumcuları (Nygren, Tournekti ve sonradan giren Duran) karşısında savunma blokları arasında büyük boşluklar kaldı.
Hava Topu ve İkinci Top Sorunu: Celtic’in fizik gücüne dayalı dikey oyun anlayışı, Beşiktaş savunma hattının (Agbadou ve Emirhan Topçu) arkasına atılan toplarla siyah-beyazlıların direncini kırdı.
3. Öne Çıkan Oyuncu Performansları
Junior Olaitan: Beşiktaş’ın hücumdaki en hareketli ve skora direkt etki eden isimlerinden biriydi. Kazanılan penaltıda topun başında kaleciye takılsa bile dönen topu takip ederek ağlara göndermesi ve maç boyunca yaptığı 4 şutluk katkı dikkat çekti.
Ernest Poku: Avrupa'da ilk kez 11'de sahaya çıkan genç kanat oyuncusu, özellikle ilk yarıda Celtic savunmasını sekteye uğratan dribingleri ve penaltıyı kazandıran aksiyonuyla takdir topladı. Maçı 1 asistle tamamladı.
Orkun Kökçü (Yedekten Gelen Etki): Oyuna sonradan dahil olduktan sonra orta sahanın temposunu ve yönünü tamamen değiştiren milli futbolcu, attığı şık golle takımını umutlandırdı ancak mağlubiyete engel olamadı.
Oh Hyeon-gyu: Eski takımı Celtic'e karşı 11'de sahaya çıkan Güney Koreli golcü, rakip stoperlerin (Carter-Vickers ve Scales) sıkı markajı altında boy gösterdi ancak savunma duvarını aşmakta zorlanarak 69. dakikada yerini Vlahović'e bıraktı.
Alexander Nübel: Yediği 3 gole rağmen, Celtic’in özellikle skoru korumaya çalıştığı ve hızlı çıktığı anlarda yaptığı 3 kritik kurtarışla farkın açılmasını önledi.



