Gökyüzündeki Atmosferik nehirler, Amazon Nehri'ni aştı!

••1 dk okuma
Gökyüzündeki Atmosferik nehirler, Amazon Nehri'ni aştı!

Hızlı Özet

“Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'dan bilim insanları, atmosfer nehirlerinin artık eski yollarını izlemediğini ve kutuplara doğru kaydığını keşfetti. Bu değişim beklenmedikti. Araştırma, Science Advances dergisinde yayınlandı.”

Gökyüzünde nem oranı çok yüksek... 

Atmosferdeki güçlü su buharı akımları olan atmosferik nehirler, Dünya'nın en bol nehri olan Amazon Nehri'nden daha fazla nem taşır.

Bu akıntılar karaya ulaştığında ve yavaşladığında buhar bulut halinde yoğunlaşır ve yoğun yağmur veya kar yağışına neden olabilir.

Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'dan bilim insanları, atmosfer nehirlerinin artık eski yollarını izlemediğini ve kutuplara doğru kaydığını keşfetti. Bu değişim beklenmedikti. Araştırma, Science Advances dergisinde yayınlandı.

Tek bir güçlü atmosferik nehir, Sierra Nevada Dağları'nı bir buçuk metre kar altında bırakabilir, tükenen rezervuarları hızla yenileyebilir ancak aynı zamanda tüm bölgeleri harap edebilecek sellere neden olabilir.

 

Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanları, son 40 yılda toplanan verileri analiz ederek, atmosfer nehirlerinin yollarının kutuplara yakın yerlerde her yarım kürede yaklaşık 6-10 derece değiştiğini keşfetti.

Bu değişim, yağış dağılımını etkileyecektir. Kış yağmurlarına alışkın bölgelerde kuraklık yaşanabilirken, daha önce sakin olan kuzey ve güney enlemlerinde fırtına ve şiddetli yağışlar görülebilir.

Bu değişimlerin temel nedeni, atmosfer akıntılarını güçlü bir şekilde etkileyen doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sıcaklıklarındaki dalgalanmalardır. Bilim insanları, değişimin büyük bir kısmının doğal iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğuna inanıyor.

Bu haber 924 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MHP konvoyunda ölümlü kaza: Bir kişi hayatını kaybetti, milletvekili yaralandı!
Gündem

MHP konvoyunda ölümlü kaza: Bir kişi hayatını kaybetti, milletvekili yaralandı!

Kahramanmaraş'ta MHP'li milletvekili ve il başkanının bulunduğu konvoyda meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti.

Habervitrini14209 Görüntüleme
Bakan Gürlek: 8 ayda 7 bin 818 operasyon: 32 bin 882 tutuklama
Gündem

Bakan Gürlek: 8 ayda 7 bin 818 operasyon: 32 bin 882 tutuklama

Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, uyuşturucu, yasa dışı bahis, sanal kumar ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik 81 ilde gerçekleştirilen operasyonların bilançosunu açıkladı. Şubat-Eylül 2026 döneminde düzenlenen 7 bin 818 operasyonda 70 bin 853 şüpheli hakkında adli işlem yapılırken, 32 bin 882 kişi tutuklandı. Operasyonlarda milyarlarca liralık suç varlığına el konuldu.

Habervitrini13538 Görüntüleme
İstanbul yine sallandı! Marmara Denizi'nde deprem!
Gündem

İstanbul yine sallandı! Marmara Denizi'nde deprem!

Marmara Denizi’nde Yalova açıklarında meydana gelen 2,9 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi. Saat 18.14’te kaydedilen depremin merkez üssünün Yalova’ya 5,93 kilometre mesafede olduğu bildirildi.

Habervitrini9160 Görüntüleme
Suudi siyasi analist Mübarek el-Ati : Türkiye'nin yeni askeri teknolojileri sahada
Gündem

Suudi siyasi analist Mübarek el-Ati : Türkiye'nin yeni askeri teknolojileri sahada

Bölgede artan gerilimin ardından Suudi siyasi analist Mübarek el-Ati, BBC News Arapça yayınına katılarak yaşanan son gelişmelere ve ağustos ayında Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan tarihi Mekke Savunma İttifakı Anlaşması'na dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Habervitrini11995 Görüntüleme