İran Dışişleri Bakanı Arakçi yarın Türkiye'ye geliyor

••2 dk okuma
İran Dışişleri Bakanı Arakçi yarın Türkiye'ye geliyor

Hızlı Özet

“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Türkiye’yi ziyaret edecek İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile görüşecek. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel güvenlik, ticaret ve PJAK konusu masaya yatırılacak, Türkiye’nin askeri müdahalelere karşı olduğu vurgulanacak.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Türkiye’yi ziyaret edecek İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile görüşecek. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel güvenlik, ticaret ve PJAK konusu masaya yatırılacak, Türkiye’nin askeri müdahalelere karşı olduğu vurgulanacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Türkiye’yi ziyaret edecek İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya gelecek.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile yapacağı görüşmelerde; ikili ilişkilerin bölgesel güvenlik, istikrar ve refah bakımından kilit önemde olduğunu dile getirmesi, Türkiye'nin 2014 yılında tesis edilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) gibi mekanizmalarla ikili ilişkileri daha da geliştirme iradesini vurgulaması bekleniyor.

Bakan Fidan'ın, ikili ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine yükseltme hedefi doğrultusunda karşılıklı çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini belirtmesi, bu çerçevede iki ülke arasında sınır ticaret merkezleri dahil olmak üzere ticaret, enerji, ulaştırma ve bağlantısallık alanlarındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin arzu edildiğini ifade etmesi öngörüyor.

İRAN'DAKİ GERİLİM MASADA

Türkiye'nin İran'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayacak olan Bakan Fidan'ın, İran'ın güvenlik, huzur ve istikrarının Türkiye için büyük önem taşıdığını kaydetmesi bekleniyor.

Fidan'ın Türkiye'nin İran'a yönelik askeri müdahalelere karşı olduğunu yinelemesi, böylesi bir adımın bölgesel ve küresel çapta oluşturacağı risklere dikkat çekmesi, mevcut gerginliğin diyalog yoluyla çözülmesi için Türkiye'nin katkı sunmaya hazır olduğunu belirtmesi planlanıyor.

PJAK MESELESİ GÜNDEMDE OLACAK

Fidan'ın, Türkiye'nin İran'ın nükleer programı konusunda kısa zamanda barışçıl bir çözüme ulaşılmasını desteklediğini ve bu doğrultuda ihtiyaç duyulması halinde yardım için hazır olduğunu kaydetmesi, terör örgütü PKK'nın İran kolu PKK/PJAK'ın son dönemde İran'daki karışıklıklarda oynadığı rolü dikkate getirerek, son hadiselerin PJAK'ın tamamen etkisiz hale getirilmesinin İran'ın güvenliği bakımından da acil bir ihtiyaç olduğunu kanıtladığının altını çizmesi bekleniyor.

 

Bu haber 627 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Azerbaycan'da 28 Şubat dönemini akıllara getiren görüntü
Dünya

Azerbaycan'da 28 Şubat dönemini akıllara getiren görüntü

Türkiye'den yöneltilen eleştirilere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğindeki iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisi'nden (YAP) yanıt gecikmedi. Türkiye'deki iktidar çevrelerini Azerbaycan'ın içişlerine müdahale etmekle suçlayan YAP yönetimi, "AK Parti iktidarını bu zararlı siyasetten kaçınmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Habervitrini9531 Görüntüleme
Fransızlar "NAZA" belgeselindeki İsrailli askerlerin Gazze hakkında aktardıklarını şaşkınlıkla karşıladı
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Fransızlar "NAZA" belgeselindeki İsrailli askerlerin Gazze hakkında aktardıklarını şaşkınlıkla karşıladı

Fransa'da sinema salonlarında İsrail'in Gazze'deki sivil katliamını belgeleyen NAZA belgesini izleyenler, İsrailli askerlerin Gazze'de öldürdükleri Filistinlileri sayılara indirgeyip onları "insan" olarak görmemesine şaşırdıklarını belirtti. | Anadolu Ajansı

Habervitrini10155 Görüntüleme
İsrailliler Batı Şeria'da bir camiyi ve aracı ateşe verdi
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

İsrailliler Batı Şeria'da bir camiyi ve aracı ateşe verdi

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, İsrail ordusunun koruması altında işgal altındaki Batı Şeria'da bir camiyi ve aracı ateşe verdi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini13039 Görüntüleme
Filistinli gruplar kapsamlı diyalog öncesi bugün Kahire’de bir araya geliyor
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Filistinli gruplar kapsamlı diyalog öncesi bugün Kahire’de bir araya geliyor

Hamas ve İslami Cihad'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Filistinli grubun, kapsamlı diyalog toplantısı öncesinde bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de ön görüşmelere başlayacağı bildirildi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini10791 Görüntüleme