BELMA ALTUNCU
İSTANBUL - Sümerbank'ın içini boşalttığı iddiasıyla 42 sanıkla birlikte yargılanan Hayyam Garipoğlu, davanın bugünkü duruşmasında dönemin başbakanı Mesut Yılmaz'ı suçladı.
Yargılanmasının tek sebebinin Mesut Yılmaz olduğunu öne süren Garipoğlu, "Petrol Ofisi ihalesine girdiğim için başım derde girdi. Oysa o ihale başkasına söz verilmiş. Mesut Yılmaz, bu olaydan sonra beni Nesim Malki cinayeti ile ilgili olarak suçladı.
Ayrıca '14 milyon dolar el değiştirdi' şeklinde ifadeler kullanarak beni zan altında bıraktı. Şimdi burada yargılanmamın tek nedeni dönemin başbakanı Mesut Yılmaz'ın ifadeleridir" dedi.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün görülen duruşmasında, sanıklar Hayyam Garipoğlu, Yılmaz Oruçoğlu, Zeki Ünal, Nizam Garipoğlu, Mehmet Nida Garipoğlu ve Nadir Naseh ile çok sayıda sanık avukatı hazır bulundu. Bankada yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Zeki Ünal ifadesinde, çalıştığı dönem içinde 1 veya 2 krediye imza attığını, onların da usule uygun olduğunu belirterek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanık Nadir Naseh de ifadesinde, "Bu ülkede vergi rekortmeni olmaktan gurur duyuyorum. 5 yıl önce yapılan işlemlerinin kanuna aykırı olup olmadığını ne ben ne de banka yönetimi bilebilirdi. Beni suçlu olarak afişe ettiler, bu nedenle sosyal yönden mağdur oldum" diye konuştu.
Hayyam Garipoğlu ise, ifadesinde Mesut Yılmaz'ı suçlayarak, şöyle konuştu:
"Petrol Ofisi ihalesine girdiğim için başım derde girdi. Oysa o ihale başkasına söz verilmiş. Mesut Yılmaz, bu olaydan sonra beni Nesim Malki cinayeti ile ilgili olarak suçladı. Ayrıca '14 milyon dolar el değiştirdi' şeklinde ifadeler kullanarak beni zan altında bıraktı. Şimdi burada yargılanmamın tek nedeni dönemin başbakanı Mesut Yılmaz'ın ifadeleridir."
Garipoğlu ayrıca, bankaya el konulduğu gün halkın tüm parasının bankada mevcut olduğunu yaptığı tüm işlemlerin yasaya uygun olduğunu belirterek, "Benim bankam en iyi 5 banka içindeydi ancak bir gecede el konuldu" ifadelerini kullandı. Garipoğlu yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını isterken gözyaşlarına hakim olamadı. Hayyam, Nizam ve Mehmet Nida Garipoğlu'nun avukatı Hamdi Say, duruşmada söz alarak müvekkillerinin yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılmasını talep etti.
Sümerbank vekili Avukat Aydın Metin de, bilirkişi heyetinin dosyayı ellerinde 6 ay kadar tuttuktan sonra bilirkişilikten 25 Eylül 2003 tarihinde kişisel sebeplerden dolayı çekildiklerini, bu durumun davanın uzamasına sebep olduğunu ifade etti.
Avukat Metin, "Bilirkişi heyetindeki yeminli mali müşavir Afet Başaran, Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Doç.Dr. Ahmet Gökçen ve Ziraat Bankası emekli müdürü Yusuf Erkut Yücel hakkında suç duyurusunda bulunulmasını mahkemenin takdirine bırakıyorum" açıklamasında bulundu.
Mahkeme heyeti, sanıkların yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılması yönündeki talepleri reddederek, yeni bir bilirkişi heyetinin belirlenmesi için naip hakime yetki verilmesini karara bağladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:49