Gündem
  • 2.12.2022 16:39

Hazımsız Yunandan BM'ye 'sitem' mektubu!

Türkiye-Yunanistan gerilimi hız kesmeden devam ederken, Türkiye'nin ekim ayında Libya ile imzaladığı hidrokarbon anlaşması Yunanistan'ın gündeminden düşmek bilmiyor. Uluslararası alanda istediği tepkiyi alamayan Yunanistan, bu defa da çareyi Birleşmiş Milletler'e bir mektup yazmakta buldu.

Türkiye'nin geçtiğimiz haftalarda Libya'da imzaladığı hidrokarbon anlaşması başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği'nin (AB) tepkisine neden oldu. Batılı devletler anlaşmanın geçersizliğine işaret ederken Türkiye ile Libya tarafları ise söz konusu mutabakat ile ilgili kararlılığını korudu.Haftalardır bu meseleyi sıcak tutmak isteyen Yunanistan, uluslararası alanda istediği tepkileri alamayınca çareyi Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup yazmakta buldu.Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Maria Theofilis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e 'özenle hazırlanmış' bir mektup verdi.Yunan basını söz konusu mektubun oldukça 'sert bir diplomatik dille' yazıldığını ifade etti. Mektupta, "Libya ve Türkiye'yi Yunanistan'ın egemenlik hakalrına saygı duymaya ve bu hakları ihlal edecek ve barışı bozacak her türlü adımdan kaçmaya çağırdığı" kaydedildi ifadelerine yer verildiğinden bahsedildi.

Mektubun devamında ise şu ifadelere yer verilmiş:

"Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki komşu ülkelerle sınır çizme sorununu barışçıl bir şekilde, iyi niyetle ve deniz hukukuna uyarınca çözme konusundaki güçlü taahüdünü yinelemek istemekte"Aynı zamanda Theofilis'in Türkiye-Libya arasındaki hidrokarbon mutabakatının 'Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğinden bahsettiği' ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 2.12.2022 16:55

İLGİLİ HABERLER