Gündem
  • 22.6.2004 00:00

HERSH : ''İSRAİL, KÜRT KOMANDO BİRİMLERİNİ EĞİTİYOR''

WASHINGTON - Ebu Garib skandalını ortaya çıkaran New Yorker dergisi yazarı, gazeteci Seymour Hersh, İsrail'in kuzey Irak'ta geçen yıldan beri Kürt komando birimlerini eğittiğini ve bu eğitimle İsrail'in en gizli komando birimi olan Mistaravim ile aynı kapasitede yetiştirildiğini yazdı.
     Hersh, bugün piyasaya çıkan New Yorker'daki yazısında, eski bir İsrail istihbarat yetkilisine dayanarak verdiği haberde, İsrail'in amacının, 30 Haziran'dan sonra Şii militanlarına karşı dengeyi sağlamak için komando birimleri oluşturmak ve İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı Kürtlerle işbirliği yaparak istihbarat sağlamak olduğunu kaydetti.
     Seymour Hersh, ''B Planı'' başlığını taşıyan yazısında, İsrail'in Kürtlere yardımdaki amacının, Amerikan komandolarının yapamadığını yaparak ilerlemek, istihbarat toplamak ve Irak'taki isyancı Şii ve Sünni liderliğini öldürmek olduğunu savundu. İsrail istihbarat yetkilisi, Hersh'e, ''Ancak Kürt-İsrail ilişkisinin gelişmesi Türkleri çok rahatsız ediyor. Irak için eğitilen Kürt komandolarının Türkiye'ye sızarak saldırmalarından endişe ediyorlar'' dedi.
     Yazıda, geçen yılın sonunda, ABD Başkanı George Bush yönetiminin Irak'a demokrasi ve istikrar getirme yetisi olmadığı kanaatine varan İsrail'in başka seçenekleri değerlendirdiği ve İsrail hükümetinin, kuzey Irak'ta uzun dönemli ilişkileri olan Kürtlerle işbirliği yapmaya karar verdiği de belirtildi. Yazıda, İsrail'in, İran'ın nükleer silah geliştirmenin eşiğinde olduğuna ve Suriye'nin desteğiyle, İsrail'e karşı terörizmi artırmayı planladığına ikna olduğu kaydedildi.
     Seymour Hersh, Ankara'da görüştüğü bir Türk yetkilisinin, İsrail'in kuzey Irak'taki askeri faaliyetleri konusundaki endişelerin, İsrail Dışişleri Bakanlığı ile paylaşıldığını söylediğini de anlattı. Hersh'e konuşan Türk yetkili, ''Komando eğitimini ve kuzey Irak'ta toprak alımının doğru olmadığını söylüyorlar. Bunun resmi değil, özel kişilerce yapıldığını savunuyorlar. Açıkçası bizim istihbaratçılarımız durumun öyle olmadığının farkında. Bu politika, Amerika, Irak, İsrail ve Yahudiler için iyi değil'' dedi.
     Seymour Hersh, Türkiye'nin, İsrail'in Gazze şeridinde Hamas liderliğine füze saldırılarına ilişkin şikayetlerinin, iki ülke arasında artan gerginliğe işaret eden bir başka faktör olduğunu kaydetti.
     Hersh'e konuşan bir Alman yetkili, ABD yönetimi içinde Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz gibi isimlerin ''bağımsız bir Kürdistan'a'' hoşgörüyle baktığını belirtti.
     Bir Alman ulusal güvenlik yetkilisi ise, ''yeterli petrole sahip bağımsız bir Kürdistan'ın, Suriye, İran ve Türkiye için çok ciddi sonuçları olacağını ve bu durumun Ortadoğu'da istikrarsızlığın sürmesine yol açacağını'' kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:26

İLGİLİ HABERLER