İÇİŞLERİ BAKANI AKSU: "BUGÜNE KADAR GİZLİ BİR GÜÇ, MAHALLİ İDARELER REFORMUNU ENGELLEMİŞTİR"
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA- İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nda belirtildiği gibi, merkezi idarenin görev ve yetkilerinin tek tek belirleneceğini ve bunun dışında kalan tüm görevlerin yerel yönetimlere bırakılacağını söyledi.
İçişleri Bakanlığı, mahalli idareler alanında reform niteliği taşıyan Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ile ilgili olarak istişare niteliğinde bir toplantı düzenledi. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Aksu, 'Mahalli İdareler Reformu'nun gerekliliğinin Türkiye'de uzun yıllardır toplumun tüm kesimleri tarafından kabul edilen nadir konulardan biri olduğunu söyledi. Kurulan her hükümetin, mahalli idareler reformu yapmayı vaat ederek bu konuyu programına aldığını anlatan Aksu, "Bütün bunlara rağmen mahalli idareler reformu, bir türlü gerçekleştirilememiştir. Görünmez bir güç, mahalli idareler reformunu engellemiştir. Bu gücün ne olduğu konusunda değişik yorumlar yapılmıştır. Bürokratlar, siyasetçiler, düşünürler ve diğer ilgili kişiler, birbirlerini, mahalli idareler reformunu engelleyen gizli güç olarak suçlamışlardır" diye konuştu.
58. Hükümet'in, katılımcı ve çoğulcu demokrasi ve yönetimde etkinlik ilkeleri doğrultusunda kapsamlı bir yerel yönetim reformunu gerçekleştirme azim ve kararlılığında olduğunu vurgulayan Aksu, bu konuyu öncelikle gerçekleştirilmesi gereken temel hedeflerden biri olarak kabul ettiklerini söyledi. Mahalli İdareler Reformu ile ilgili çalışmaları yürütürken temel hareket noktalarının çoğulcu bir demokrasi anlayışı ile, konuyla ilgili toplumsal bir mutabakat oluşturma yönünde azami gayreti göstermek zorunda olduğuna işaret eden Aksu, "Bu toplantıyı gerçekleştirmemiz de esas itibariyle bu anlayışın bir tezahürüdür" şeklinde konuştu.
"SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI KARAR ALMADA KATILIMCI OLACAK"
Bugünkü durumuyla yerel yönetim birimlerinin, çağdaş toplumun isteklerini karşılayabilecek esnek, demokratik, katılımcı, saydam, etkin ve verimli bir yönetim yapısına sahip olmadığına dikkat çeken Aksu, yerel yönetim reformu çerçevesinde hedeflerinin, üniter devlet anlayışına dayalı olarak yerel yönetimlere demokratik bakımdan, yetki ve sorumluluk açısından, örgütsel ve kaynak yönünden zenginleştirmek olduğunu dile getirdi. Aksu bu kapsamda merkezi idare ile mahalli idareler arasında görev bölüşümü ve hizmet ilişkisinin yeniden düzenleneceğini ifade etti.
Yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasındaki yetki kargaşasına son verileceğini vurgulayan Aksu şunları söyledi:
"Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nda belirtildiği gibi merkezi idarenin görev ve yetkileri tek tek belirlenecek ve bunun dışında kalan tüm görevler yerel yönetimlere bırakılacaktır. Mahalli idarelere yerel ihtiyaçlara göre yönetim biçimlerini geliştirme yetkisi verilecektir. Yerel yönetimlerin kendi görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli harcamaları karşılayacak düzeyde ve çeşitlilikte mali güce kavuşmaları sağlanacaktır. Mahalli idarelerde demokratik ilkeler çerçevesinde açıklık ve katılımcı yönetim sağlanacaktır. Halkın yönetimi denetlemesinin yasal alt yapısı oluşturulacak ve kamuoyunun tercihlerinin tespit edilebilmesine imkan verecek usuller geliştirilecektir. Yerel yönetimlerin karar alma süreci ve bazı faaliyetlerine sivil toplum kuruluşlarının katılımı sağlanacaktır."
"BU KONUDA CESUR VE TUTARLIYIZ"
İl özel idareleri ve valilerin konumunun güçlendirileceğini ve devletin taşrada asli görevlerinin, doğrudan il valileri kanalıyla yürütüleceğini anlatan Bakan Aksu, köylere yönelik hizmetlerin daha etkin götürülebilmesi için köy birliklerinin etkinleştirileceğini söyledi. Mahalli idarelerin içinde bulunduğu sorunların sadece mahalli idarelerin değil merkezi idarenin de hizmet kabiliyetini olumsuz yönde etkilediğini ve sonuçta ülke sorunlarını daha da ağırlaştırarak çözümünü zorlaştırdığını kaydeden Aksu, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların çözümü açısından 'Mahalli İdareler Reformu'nun biran önce gerçekleştirilmesinin büyük bir zaruret olduğuna inanıyoruz" dedi.
Yönetimle beraber demokrasiye de yaygınlık kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Aksu, Türkiye'nin her köşesindeki insanların, kendi yöresindeki sorunların çözümünde, yöreyi ilgilendiren kararların alınmasında söz sahibi kılınacağını belirtti.
Aksu şöyle konuştu:
"Bu konudaki çalışmalarımızın sonuçlarını kısa süre içinde alarak yerel yönetimlerimizi layık oldukları seviyeye çıkaracağız. Bundan herkesin emin olmasını ve bize güvenmesini istiyorum. Bu konuda cesur, tutarlı ve kararlıyız."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:57