Eğitim
  • 6.4.2010 13:19

İNTİHARIN SORUMLUSU, DERSHANELERİ OKULLARA ALTERNATİF HALE GETİREN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yazılı açıklama yapan Hanefi Bostan, Soner Semih Sipahi'nin intiharının eğitim camiasını üzüntüye boğduğunu belirterek, "Böylesine acı bir olayın yaşanmasının nedeni öğrencileri dershanelere yönlendiren eğitim sistemidir.

Bu noktada sorumluluk, mevcut sistemi ihdas eden Milli Eğitim Bakanlığı'na aittir. Çocuklarımızın hayatı sınav olmuş, dershaneye başlama yaşı 10'a kadar düşmüştür. Oyun çağındaki ilköğretim öğrencileri, çocukluklarının tadını çıkaramadan, sınavlara hazırlanmak için dershaneleri mesken tutmaktadır. SBS, YGS derken, öğrenciler sınav cenderesinden kurtulamamaktadır. Sadece okulda aldığı eğitim ile sınava girmek istemeyen öğrenciler, dershanelere giderek, özel ders alarak, takviye yapmaktadır.

Bugün dershaneler öyle büyük bir pazar haline gelmiştir ki, kimse bunun önüne geçememektedir" ifadelerini kullandı.

1994 yılında 1.089, 2002 yılında ise 2 bin 122 dershane varken, bugün dershane sayısının 4 bin 193'e ulaştığını vurgulayan Bostan, "Dershaneye giden öğrenci sayısı 1994 yılında 317 bin 217, 2002 yılında 606 bin 522 iken, bugün öğrenci sayısı 1 milyon 174 bin 860'tır. Buna göre 1994 yılından bugüne dershane sayısı yüzde 285, öğrenci sayısı da yüzde 270 artmıştır. Yine 8 yılda dershane sayısı yüzde 97,59, öğrenci sayısı da yüzde 93,56 oranında artış göstermiştir" açıklamasında bulundu.

Bostan, bugün 9-10-11 ve 12. sınıfta dershaneye giden öğrenci sayısının 440 bin 209 olduğunu, mezunlarla birlikte üniversite sınavı için dershaneye giden öğrenci sayısının yaklaşık 607 bin 415 olduğunu söyledi. ÖSS için dershane ücretinin 2 bin TL'den başlayıp, 6 bin TL'ye kadar çıktığını hatırlatan Bostan, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Öğrencilerin ortalama 3 bin TL dershane ücreti ödediğini düşünürsek, dershanelerin yıllık kazancı 1 milyar 822 milyon 245 bin TL'dir. SBS için 5. 6. 7. ve 8. sınıfta dershaneye giden öğrencilerin sayısı da 540 bin 063'tür. Dershanelerin SBS için öğrencilerden yıllık bin 500 TL aldığını düşünürsek, yıllık kazançları 810 milyon 94 bin 500 TL'dir. Buna göre dershaneler sadece üniversite sınavına ve SBS'ye hazırlananlardan ortalama 2 milyar 632 milyon 339 bin TL kazanmaktadır."

Türk Eğitim-Sen'in 1.100 lise son sınıf öğrencisi üzerinde yaptığı anket çalışmasının sonuçlarına da değinen Bostan, öğrencilerin büyük çoğunluğunun üniversiteye dershaneye giderek hazırlandığının ortaya çıktığını söyledi. Bostan, üniversite sınavına dershaneye giderek hazırlandığını söyleyenlerin oranının yüzde 68.5, sadece okulda aldığı eğitimle sınava hazırlandığını belirtenlerin oranının yüzde 19.3, hem dershaneye gittiğini hem de özel ders aldığını ifade edenlerin oranının ise yüzde 8.5 olduğunu, "Üniversite sınavına girmeyeceğim" diyen öğrencilerin oranının da yüzde 3.7 olduğunu ifade etti.

Hanefi Bostan, ankete katılanların yüzde 70'inin dershaneye gitmeden üniversiteyi kazabileceğine inanmazken, yüzde 30'unun dershaneye gitmeden üniversiteyi kazanabileceğini düşündüğünü vurguladı. Bostan, açıklamalarını şöyle tamamladı;
"Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları sonucu dershane sektörü yıldan yıla büyümektedir. Dershaneler okullara alternatif hale gelmiş, eğitim ticarileştirilmiştir. Devlet eğitimi neredeyse özel sektöre bırakır hale gelmiştir. Sınavda birbirinin rakibi olan öğrenciler çarpık eğitim sistemi nedeniyle dershaneye gitmeye mecbur bırakılmaktadır. Aileler de çocuklarının başarılı olması için adeta yoktan var etmekte, borçla, harçla çocuklarını dershaneye göndermektedir. İşte Soner Sipahi'nin intiharına yol açan nedenler bunlardır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimde yaşanan bu çarpıklığa bir an önce el koyması ve eğitim sistemini yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen olayların yaşanması kaçınılmaz olacaktır."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:59

İLGİLİ HABERLER