
İŞTE AVRUPA ANAYASASI HAKKINDA 10 SORU 10 CEVAP...
TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası sorularımızı yanıtladı. 10 soruda Avrupa Anayasası'nı anlattı...
1. Türkiye Avrupa Anayasasını neden imzaladı?
Türkiye resmi olarak AB adayı bir ülke. Avrupa Anayasası'nı imzalamak bugün için simgesel bir anlam taşıyor. Ancak tam üye olduktan sonra AB Anayasası Türkiye'yi de doğrudan bağlayacak.
2. Türkiye'nin bu Anayasa'ya katkısı oldu mu?
Hazırlık sürecine 57. hükümet zamanında İsmail Cem, Ayfer Yılmaz, Mesut Yılmaz, Ali Tekin, Emre Kocaoğlu katkıda bulundu. 58. hükümet döneminde ise Abdullah Gül, Zekeriya Akçam, Kemal Derviş, İbrahim Özal ve Necdet Budak. Ayrıca Brüksel'deki daimi büyükelçimiz Oğuz Demiralp de katkıda bulundu. Taslak hazırlandıktan sonra, hükümetlerarası konferansa da gözlemci olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katıldı.
3. Anayasa nasıl yürürlüğe girecek?
Bir çok AB ülkesi referanduma götürmeyi planlıyor. Referanduma gitmeye karar verenler, Danimarka, Hollanda, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, İspanya, Portekiz, İngiltere. Referandum yapmayacak olanlarsa, Avusturya, Kıbrıs, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Malta ve İsveç. Diğer ülkeler henüz ne yapacaklarına karar vermediler. Referanduma gitmeyen ülkelerde kararı parlamento alacak.
4. Referandumdan "hayır" çıkarsa ne olacak?
Bu bir kriz olur. Herhangi bir üye ülkede referandum sonucunda "hayır" çıkarsa Anayasa yürürlüğe girmeyecek. Ancak, AB ülkeleri bu durumda çözüm bulmak için tartışacak.
5. AB Anayasası karşısında ulusal anayasaların durumu ne?
Avrupa Anayasası kabul edildiği andan itibaren, ulusal anayasaların üzerinde ve bağlayıcı olacak.
6. AB anayasası ile ulusal anayasa arasında ihtilaf olursa ne olacak?
Bağlayıcı olan AB Anayasasıdır. AB ülkeleri Anayasanın kabulü ile birlikte, uyum sağlamak için kendi anayasalarında değişiklik yapmak durumunda kalacaklar. Bu, tam üye olmamızla bizim de gündemimize gelecek.
7. Avrupa Anayasası, Avrupa Parlamentosu'nun yetkilerini artırıyor mu?
Yeni anayasa ile Avrupa Parlamentosu'nun yetkileri artıyor. Örneğin, AP bütçe, ekonomi ve parasal birlik, AB Konseyi ile birlikte karar alan organ olacak.
8. Avrupa Anayasası ulusal anayasaların egemenlik alanını daraltıyor mu?
İç güvenlik ve dış ilişkiler alanına tüm ülkeleri bağlayacak bir standart getiriyor. AB Dışişleri Bakanlığı tesis ediliyor.
9. Anayasa, karar almada ne gibi yenilikler getiriyor?
Anayasa, ülkelerin veto hakkının olduğu alanları daraltıyor. Anayasa veto hakkını sadece vergi, dış politika, genişleme ve göç olarak sınırlandıracak. İkincisi, bazı konularda oy birliği yerine nitelikli oy çokluğu getiriliyor. AB'ye üye toplam 25 ülke var. Bu ülkelerin toplam 750 oy hakkı var. Bu oyların üçte ikisi ile AB toplam nüfusu temsil eden ülkelerin beşte üçünün oyları karar almak için yeterli olacak. Anayasa'ya göre, bir ülke nüfusu ne kadar kalabalık olursa olsun en fazla 96 oya sahip olabilecek.
10. Bu sınırlama Türkiye'nin nüfusu için mi getirildi?
Bu sadece Türkiye için değil, büyük nüfusa sahip Almanya ve Polonya gibi ülkeler için de söz konusu. Türkiye aleyhtarlarının elindeki bir koz da alınmış oldu.
Vatan
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:10