Dünya
  • 1.5.2007 00:05

İŞTE MALİKİ HAKKINDA IRAK'I KARIŞTIRAN SUÇLAMA!..

Washington Post gazetesinde, Irak'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki'nin danışmanlarının, Irak ordu ve polis teşkilatında Şii milislerle mücadele eden birçok üst düzey yetkilinin görevine son verilmesi ya da gözaltına alınması olaylarında kilit rol oynadığı ileri sürüldü.
      Amerikan askeri kaynakları ve Bağdat'ta ele geçirilen bazı belgelere dayandırılan haberde, 1 Mart'tan beri polis teşkilatında en az 16 general ya da komutanın azledildiği, hapsedildiği ya da istifaya zorlandığı, bunlardan 9'unun Sünni olduğu belirtildi.
      Bazı generallerin meşru sebeplerden ötürü azledildiğinin de belirtildiği haberde, bazılarının en iyi saha komutanları arasında yer aldığı ifade edildi ve Amerikalı General Daha Pittard'ın da ''Bu yetkililerin tek suçu, radikal Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi Ordusuna karşı savaşta çok etkin olmak'' dediği kaydedildi.
      Gazeteki bu haberler üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack de bu iddiaları ciddiye aldıklarını ve konuyu araştırdıklarını belirterek, ''Bize göre Bağdat'ın güvenliğine ilişkin planın en büyük güçlerinden biri, silahlı kuvvetler ve güvenlik birimleri bünyesinde mezhep ayrımcılığının reddidir'' dedi.
      Sözcü, bu noktada bir gerilemenin söz konusu olması halinde ise bunun kendileri için büyük bir endişe kaynağı olacağını ifade ederek, ''Dolayısıyla bunu ciddiye alıyoruz'' dedi.
      Beyaz Saray da, bu konuyu Irak hükümetiyle görüşeceklerini açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:38

İLGİLİ HABERLER