Plaka hizbine ‘Fayton’ dengesi
ADALET ve Kalkınma Partisi'nin kısa adının nasıl yazılıp, nasıl okunduğu, kuruluşundan bu yana tartışılıyor. Dil bilimcilerden gazetecilere, iktidardan muhalefete kadar hemen herkes ‘AK Parti mi, A-KE-PE mi’ tartışmasına bir şekilde taraf oluyor. AKP'liler ise ısrarla ‘‘AK Parti’’ olarak anılmayı istiyor.
Bu hararetli ve popüler tartışma sürüp giderken CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, üşenmeyip ilginç bir araştırma yapmış.
Milletvekillerimiz otomobillerine plaka alırken, genellikle plakadaki harflerin partilerinin kısaltılmış harflerinden oluşmasına dikkat eder.
Kesimoğlu'nun trafikten yaptığı araştırmaya göre AKP'nin 9 milletvekili otomobil plakalarını ‘AKP’ harflerinden seçmiş. Yani tüm parti ‘‘Bize AK Parti deyin’’ diye direnirken, 9 milletvekili partilerinin kısa adını AKP olarak plakalarına nakşetmişler. ‘AKP’li vekiller şunlar:
06 AKP 08 Sabri Varan, 06 AKP 17 Bekir Bozdağ, 06 AKP 64 Faruk Ambarcıoğlu, 06 AKP 75 İsmail Ericekli, 06 AKP 78 Hasan Bilir, 06 AKP 16 Muharrem Tozçöken, 34 AKP 72 Ömer İnan, 34 AKP 43 İbrahim Köşdere, 35 AKP 12 İsmail Katmerci.
SIR AAS'DE GİZLİ
Ama asıl sır, Erdoğan'ın başbakan olmadan hemen önce aldığı, 180 bin Euro'luk Volkswagen'in plakasında gizli. Başbakanlık'ta muhabirlerin ‘fayton’ olarak andığı, Phaeton modeli son teknoloji otomobilin plakası 06 AAS 01.
AAS'nin sırrı çözülemedi. Ama kısaltması AAS olan; Acil Ambulans Servisi, American Astronomical Society, Atomik Absorsiyon Spektrometresi anlamına gelmediği kesin.
Belki de Erdoğan bu plakayı, AKP içindeki ‘‘Plakalar ‘AKP' mi olmalı, ‘AK' mı?’’ ikilemine taraf olmamak için seçmiştir.
(HÜRRİYET)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:15