Gündem
  • 8.4.2007 20:56

KUTAN : CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSUNDA ANAYASANIN İSTEDİĞİ ŞARTLARIN HEPSİNE TAYYİP ERDOĞAN SAHİP

AYHAN GONCA
SAMSUN  - Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, cumhurbaşkanlığı konusunda Anayasa'nın istediği şartların hepsine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sahip olduğunu, cumhurbaşkanı seçilmesine mani hukuki bir engel olmadığını belirtti.


SP Samsun İl Başkanlığı'nın Yaşar Doğu Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği İl Divan Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Recai Kutan, cumhurbaşkanlığı konusundaki görüşlerini açıkladı. Şu anda siyasi partilerin bir kısmının başta CHP olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini söylediğini kaydeden Kutan, bu kesimin "Kendisi İmam Hatip Lisesi menşeli, hanımı başörtülü, şu anda Çankaya Köşkü'ne başörtülülerin girmesi kesinlikle yasak. Nasıl olacak?" gerekçesini ortaya koyduğunu ifade etti.


Bu mütalaalara karşı çıkanların bulunduğunu hatırlatan Kutan, "Biz, SP olarak böyle iddiada bulunanların demokrasi ve anayasamızı yeterince içlerine sindirememiş kişiler olduğunu düşünüyoruz. Bu iddiaları bizim kabul etmemiz mümkün değil" dedi.


Kutan, "Sizce Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı olmalı mı olmamalı mı?" sorusu üzerine, "Biz şahısları hedef alan politika takip etmiyoruz. Peşinen ifade edeyim ki; anayasamız 'Hangi şartlara sahip olanlar cumhurbaşkanı adayı olur' diye, cumhurbaşkanlığı standartlarını belirlemiş. Anayasa'nın istediği şartların hepsine Tayyip Erdoğan sahip. Dolayısıyla, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasına mani hukuki herhangi bir engel yok" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı konusunda SP'nin standartlarına da dikkat çeken Kutan, seçilecek cumhurbaşkanı adayı ister Başbakan Erdoğan, isterse bir başkası olsun, mutlaka bağımsızlıktan yana birisi olmak mecburiyetinde olduğunu vurguladı.


Seçilecek cumhurbaşkanının teslimiyetçi ve işbirlikçi olmaması gerektiğini dile getiren Kutan, "Ayrıca, Türkiye'nin her zamankinden daha fazla huzur ve barış ortamına ihtiyacı var. Gerginliğin olmamasını temin edecek cumhurbaşkanı seçilmelidir. O halde seçilecek cumhurbaşkanı hoşgörülü, sabırlı birisi olmalıdır. Türkiye'nin en ciddi meselelerinden bir tanesi de devletle millet pek çok alanda barışık durumda değil. Devlet-millet kaynaşmasını temin edecek cumhurbaşkanı olmalıdır. Bütün bunlara ilaveten gerek Türkiye gerek çevremiz gerekse dünyada fevkalade önemli gelişmeler cereyan ediyor. O halde bu cumhurbaşkanı bu tehlikeli gelişmeleri en iyi şekilde değerlendiren, izleyen ve buna karşı tedbirlerin geliştirilmesine öncülük eden birikim ve tecrübede birisi olmalıdır. Neticede bize bilge bir cumhurbaşkanı lazım. Sayın Tayyip Erdoğan bu saydığım özelliklere sahipse gayet tabi cumhurbaşkanı olabilir."


Kutan, cumhurbaşkanlığı değerlendirmesinin ardından salona geçerek SP'ye katılanlara rozetlerini ve müşahit eğitim çalışmalarında başarılı olan ilçe başkanlarına madalyalarını taktı. Ardından da partililere hitabetti. Hitabında, Büyük Orta Doğu Projesi'nin (BOP) 22 İslam ülkesini bölmeyi hedef aldığını söyleyen Kutan, Türkiye'nin her alanda dik durması gerektiğini açıkladı. Kutan, AK Parti'yi de uyguladığı ekonomik politikalardan dolayı eleştirdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:23

İLGİLİ HABERLER