KAYNAK : Haber Vitrini
BURHAN KARADUMAN
MALATYA - Seçim bölgesi Malatya'ya 3 günlük ziyaret programı uygulayan Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, düzenlediği basın toplantısında, Seçim Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilerek seçime gidilmesini istediklerini söyledi. Kutan, seçimin 23 Kasım'da yapılması için de tarih verdi.
Malatya merkez Karaözler Lokantası'nda basın toplantısı düzenleyen SP Lideri Kutan, "Türkiye'de ekonomi gerçek anlamda çökmüştür. İflas etmiştir. Niçin? Çünkü, 1980'li yıllardan sonra gelen hükümetler şöyle bir uygulamanın içerisinde oldular, paraya mı ihtiyaçları var? Vergi getirdiler. Paraya mı ihtiyaçları var? Zam yaptılar. Paraya mı ihtiyaçları var? Borçlandılar. Türkiye öyle bir hale geldiki topladığı vergiler borç faizlerini ödeyemiyor. Ancak bir 54. Erbakan hükümeti dönemi var. O vakit, 1996 yılında biz hükümete gelmeden, vergi gelirlerindeki faiz oranı yüzde 75'idi. 54. Hükümet döneminde faiz oranı yüzde 45'e düştü. Yani alınan tedbirlerle 8 ile 9 milyar dolarlık ilave bir gelir temin edildi" diye konuştu.
SP Genel Başkanı Recai Kutan, "Bu şartlar devam ettiği takdirde en geç 2 yıl içerisinde Türkiye ekonominin iflasını ilan etmek mecburiyetinde kalacaktır. IMF bugüne kadar 85 ülke ile ilişkiye girmiş. Bu 85 ülkeden 43'ü IMF politikalarını uyguladığı için ekonomik bakımdan çökmüş ve o ülkelerde maalesef sosyal patlamalar meydana gelmiş. IMF reçeteleri ile Türkiye'nin kalkınması mümkün değildir. Türkiye başka bir modeli uygulamak zorundadır. Milli imkanları harekete geçirmeliyiz. IMF ile olan ilişkilerimizi mutlaka gözden geçirmeliyiz" dedi.
IMF'nin Türkiye'nin ABD'nin Irak saldırısında yardımcı olması için kredi verdiğini ileri süren SP Genel Başkanı Recai Kutan, "Bizim stratejik değerlerimiz karşısında kredi veriyorlar. 11 Eylül saldırısı olmasaydı, inanın ABD, Dünya Bankası ve IMF Türkiye'ye hiçbir şekilde kredi vermezlerdi" diye konuştu.
"SEÇİM 23 KASIM'DA OLSUN"
Seçimin ertelenmesine destek vereceklerini kaydeden Kutan şunları söyledi:
"Seçim Kanunu'nun değiştirilmesini biz ısrarla istedik. Seçim Kanunu'nda özellikle tercih sistemini istedik. Şu anda 1 Ekim tarihi itibari ile Meclis toplanıyor. ANAP, YTP ve SP kurum olarak mutlaka Seçim Kanunları'nda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması ve bunun yapılabilmesi içinde seçim kararının iptal edilmesi temennisi içerisindeler. Yeni bir küskünler hareketi yoktur. 1 Ekim'de parlamentonun genel eğilimi ortaya çıkacak. Biz hep şunu söyledik, yani 3 Kasım'da olacağına, 23 Kasım'da olsa kıyamet kopmaz. Niye illa 3 Kasım. Bu düzenlemeleri yapalım. Biz seçimden kaçmak için bunu yapmıyoruz. Bizim baraj sıkıntımız yoktur."
Kutan, "Eğer bu seçim sistemini değiştirmediğiniz takdirde, 4 veya 5 parti yüzde 9.9 oranında oy alarak Meclis'e giremeyecek. Bir bakacaksınız bir parti yüzde 17 oranında oy alacak ve yüzde 17 ile 300 tane milletvekili çıkartacak. Oyların yüzde 50'si veya daha fazla Meclis'e yansıtılamayacak. Niye böyle bir maceraya giriyoruz. Temsilde adalet dediğimiz olsun. 1980 ihtilalinden evvel, baraj diye bir şey yoktu" dedi.
Öte yandan Kutan, Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan'ın SP tarafından düzenlenecek olan bölgesel niitelikteki en az 10 mitinge katılacağını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:14