Yaşam
  • 18.8.2006 14:15

MAGANDA KURŞUNUNA KURBAN GİDEN ÇERKEZ KIZI KAFKASLARI HAREKETE GEÇİRDİ

Karara göre, düğün davetiyelerine silah kullanılmasının yasak olduğunu gösteren amblem konulacak. Kararlara uymayanların daha sonra yapacağı toplantılara katılım olmayacak.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen “silah bırakma toplantısı”na, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Şamil Jane ile Bursa, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Kütahya, Bilecik, Balıkesir, Gönen, Susurluk, Bandırma, Eskişehir ve Biga Abhaz Kültür derneklerinin başkanları katıldı.

Federasyon Başkanı Jane, toplantının açılış konuşmasında, bir süre önce İnegöl'e bağlı Kestanealan köyünde düzenlenen sünnet düğününe katılan üniversite öğrencisi Sezin Akoy'un (19), ateşlenen tüfeklerden çıkan kurşunların isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmesinin yüreklerini burktuğunu ifade etti.

Bu olaydan herkesin bir ders çıkarması gerektiğini anlatan Jane, Abhaz kökenli Selin'in kendi evlatları olduğunu, Abhazlar olarak “magandaların önüne geçebilmek için” öncelikle kendilerinin mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
Dernek başkanlarının da görüşlerini dile getirdikleri toplantıda, bazı kişilerin ortaya attığı fikirler üzerinde oylama yapıldı.

Alınan kararları açıklayan Bursa Kafkas Derneği Yöneticisi Aydın Demirtaş, bundan sonra düğün, toplantı, gösteri, piknik, söz kesme, sünnet, asker uğurlama gibi toplumun bir araya geldiği organizasyonlarda, hiçbir şekilde silah atılmayacağını kaydetti.

Organizasyonlara alkollü gelinmemesinin tavsiye edileceğini belirten Demirtaş, düğün, şenlik ve benzeri toplantılar için hazırlanan davetiyelere uyarıcı notlar yazılmasının ve silah kullanılmayacağını gösteren amblemler konulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Demirtaş, toplantıların açılışında cemiyet yöneticisi tarafından silah atılmaması ile ilgili uyarıcı bir konuşma yapılacağını anlatarak, ”Federasyonumuz tarafından slogan, afiş ve davetiye logosu konularında ödüllü yarışma düzenlenecek. Alınan kararlara cemiyet sahibi veya davetlilerin uymaması durumunda, ilgililer uyarılacak, buna rağmen vazgeçilmezse cemiyet terk edilecek. Karara uymayanların daha sonra yapacağı cemiyetlere katılınmayacak” diye konuştu.

ACILI BABA

Toplantıya katılan Sezin Akoy'un babası Tayfur Akoy ise toplantının başlangıç açısından önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Örf ve adetlerimize sonradan giren yanlışlıkları ortaya koyamazsak, bu toplantıların bir anlamı olmaz. Bu toplantıda yapılan konuşmalarda, toplum olarak erozyona uğradığımızı fark ettim. (Biz nasıl bir toplumduk sonra nasıl bir toplum olduk), önce bunu tespit etmeliyiz. 1957 yılında bir cemiyetimize katılan dönemin Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil'in, (Ben Paris'e mi geldim! Sokaklar ve evler ne kadar temiz, insanlar ne kadar birbirine saygılı) diyerek, bizi övdüğünü hatırlarım. O günlerde gerçekten toplum uyum içerisinde, herkes birbirine saygılı ve sevgiliydi.”

Örf ve adetlerinde olmayan birçok şeyin, sonradan adet haline geldiğini savunan Akoy, “Ayıp, bizim toplumumuz için denge unsuruyken biz bu dengemizi kaybettik. Birbirimize olan saygıyı yitirdik. Bizim sorunumuz sadece silah atmak değil. Bu hatalarımızdan vazgeçersek, yine eskisi gibi birbirine saygılı toplum olmayı başarırsak, çoluk çocuğumuza saygıyı, sevgiyi öğretirsek, yeniden eskiden olduğu gibi seçkin bir topluluk oluruz” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:01

İLGİLİ HABERLER