MÜTHİŞ DEĞİŞİM !.. BAYKAL KLASİK SOL ANLAYIŞI TERK EDİP YENİ BİR SİYASİ ANLAYIŞA YÖNELDİĞİNİ AÇIKLADI
CHP lideri Deniz Baykal, partisinin yeni bir siyasi anlayışa yöneldiğini açıkladı. Türkiye’de 3 Kasım seçimlerinin ardından bir siyasi çözülmenin yaşandığını ve bunun mutlaka aşılması gerektiğini anlatan Baykal, “Anadolu solu” olarak tanımlanan çizginin sürdürüleceğini belirtti.
Sosyal demokrasiyi siyasetin merkezi yapacaklarını iddia eden Baykal, CHP’nin “statükocu olmadığını göstermesi gerektiğini” söyledi.
CHP’nin yeni siyasi çizgisine ilişkin ZAMAN’a açıklamalarda bulunan CHP lideri Baykal, “Türkiye’de gerçek sosyal demokrat düşüncede olanlar sağ partilerin etkisi altında kaldı. 3 Kasım seçimlerinden sonra da siyasi bir çözülme yaşanmaya başladı. Biz, Türkiye’de siyasi yapılanmayı yeni bir noktaya getirmek istiyoruz. Bir arayış var; bunu toparlamak istiyoruz. Halkın temel siyasi anlayışı da sosyal demokrasiyle çakışıyor.” dedi. Sosyal demokrat partilerin üzerindeki yanlış algılamaların kaldırılması gerektiğini söyleyen CHP lideri, CHP’nin inançlara saygılı, insanı temel alan bir parti olduğunu anlattı. Deniz Baykal, geçmişte sağ partilere oy veren seçmenin ezici çoğunluğunun da sosyal demokrat değerlere sahip olduğunu savundu. Bu değerleri, “Sosyal adalet, dayanışma, refah, kalkınma, özgürlük ve demokrasi talebi, çadaş dünyada yer alma, Atatürk’e saygı, demokratik cumhuriyetle ihtilaflı olmama...” diye sıralayan Baykal, CHP’nin de statükocu olmadığını göstermesi gerektiğini belirtti. Baykal, “Anadolu solu bu özlemle ortaya çıktı. Anadolu solu, sosyal demokrasinin tarihle barışmasıydı” ifadesini kullandı.
CHP’nin yeni açılımının söz konusu çizginin devamı olacağını vurgulayan Baykal, toplum için ahlak, aile ve inançlara saygı kavramının önemine işaret etti. Baykal, “Bu noktada sosyal demokrasinin bazı problemleri vardı. Yurtseverlik ve ulusal onur da sosyal demokrasi için önemli...” dedi. Baykal, halkın bütün bu değerlerin istismar edilmesinden de yana olmadığını söyledi. “CHP yeni çizgisini halka anlatmada zorlanır mı?” şeklindeki soru üzerine Baykal, “Halkımız askerle kavgayı, tarihle kavgayı, Anayasa’yla kavgayı istemez. Asıl doğru çözüm budur.” ifadesini kullandı.
Dünyada “muhafazakârlık” ve “sosyal demokrasi” diye iki temel anlayış bulunduğunu aktaran Deniz Baykal, Türkiye’de muhafazakâr gibi duranların ve o tip partilere oy verenlerin ekonomik anlamda yenileştirici olduklarının altını çizdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:00