METİN MÜNİR/ VATAN
NEDEN EKLER GAZETELERDEN DAHA İYİ
Türk basınındaki ilginç paradokslardan biri gazetelerle ekleri arasındaki kalite farkı.
Ekler hem içerik hem de mizanpaj olarak ait oldukları gazetelerden daha kaliteli.
Perşembe günleri Milliyet'in verdiği PopülerKültür eki bunun en son ve en iyi örneği. Can Dündar'ın yönettiği ek estetik ve ürün zenginliği açısından modern bir shopping mall'u andırırken Milliyet'in kendisi tozlu bir mahalle pazarına benziyor.
İşin ilginç tarafı, hem gazetenin hem de ekin görsel yönetmeni aynı kişi: Dalının en iyilerden Ali Acar.
(Konu Milliyet'ten açılmışken, karikatüristlerin krallarından Haslet nerede?)
Hürriyetle ekleri arasında da, Milliyet'teki kadar olmasa bile, aynı fark var.
Neyyire Özkan'ın yönettiği Pazar eki Avrupa'da çıkan herhangi bir ek kadar zengin ve kaliteli. Köşe yazılarına ve reklama boğulmuş gazete için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Buna benzer gazete-ek farklarını Cumhuriyet'ten Radikal'e diğer gazetelerde de görmek mümkün.
Tek istisna Türkiye'deki tek standart mizanpaj uygulayan gazete, Zaman.
Gazete-ek farklılığının değişik nedenleri var.
Eklerin yönetmenleri genellikle gazetelerin sayfa editörlerinden daha düzeyli ve liberal, daha ''rönesans adamı ''dırlar. Muhabir ve yazarları daha iyidir. Konularında daha çok uzmandırlar. İşlerini daha özenle yaparlar.
Ayrıca, gazetelerin iplerini perde arkasından elinde tutan derin devlet için ekler pek ilginç değildir.
Ekler görsel olarak daha estetik. Aynı sanat yönetmeninin hem gazete hem de ekleri çizdiği hallerde bile ekte yapılan iş daha iyi oluyor. Çim sahada oynayan futbolcunun toprak sahada oynayandan daha iyi performans göstermesi gibi, bunlar da ustalıklarını en çok eklerde gösteriyor.
PopülerKültür gibi bir eki elinize aldığınızda hem Milliyet'teki eksiklikleri görebiliyorsunuz hem de Milliyet'i eki kadar iyi yapabilecek bir yetenek havuzunun var olduğunu.
Akla o zaman şu soru geliyor hemen: Neden bu yetenek harekete geçirilemiyor? Neden gazeteler yazılarına, fotoğraflarına, çeşitliliğe, sayfa estetiğine daha çok özen göstermiyorlar?
Bence bunun en büyük nedeni yazı işlerindeki tutuculuk ve uyuşukluk. Büyük gazetelerin çoğu değişiklikten hiç hazzetmeyen kadroların elinde. Medya yöneticileri Türkiye'nin en tutucu kadroları arasında yer alır.
Bir de know-how ve para konusu var. Bir işi yapabilmek için önce nasıl yapılabileceğini bilmek lazım. Bundan sonra da uygulama için para gerekiyor.
Kaliteli ve uzmanlaşmış personel almadan veya yetiştirmeden bir gazetenin kalitesini düzeltmek mümkün değil.
Bazı ekler bu iş yapıldığı zaman gazetenin kalitesinin nasıl daha iyi olabfileceğinin ipucunu veriyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:52