Maliye Bakanlığı'nın Mal Müdürlükleri'ne gönderdiği bir genelge ortalığı karıştırdı ve öğretmenlere ay başında ek ders ücreti ödenmedi. Aynı emir uyarınca ilaç ve tedavi giderleri de karşılanmadı. Uygulama öğretmenler arasında bomba etkisi yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Aleaddin Dinçer, ''Ellerini yokluk içinde yaşayan 580 bin öğretmenin cebinden çeksinler'' dedi.
Öğretmenleri isyan ettiren olay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzası ile 31 Mart'ta Mal Müdürlükleri'ne gönderilen bir tel emriyle başladı. Emirde, ''Bütçe kanunu uyarınca yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, aylık, memuriyet taban aylığı, kıdem aylığı, ödenekler, her türlü zam ve taziminatlar, ek ödeme, tayın bedeli, cenaze giderleri, emekli keseneği kurum karşılıkları, sözleşmeli personel ücret ve ikramiyeleri dışında hiç bir ödeme yapılmaması'' istendi.
ÖĞRETMENLER ŞAŞKIN
Ay başında maaşlarını ek ders ücretleri kesilmiş olarak alan öğretmenler şaşkına döndü. Eğitim-Sen Genel Başkanı Aleaddin Dinçer, uygulamayı ''Kazanılmış haklara bir saldırı'' olarak değerlendirdi. Savaş tasarrufu gerekçesiyle öğretmelerin ek ders ücretlerine göz dikmesinin kabul edilemeyeceğini de kaydeden Dinçer, şöyle devam etti:
''Öğretmenlerimiz son derece zor şartlar altında insanüstü bir çaba ile çalışmaktadır. Ek ders ücretlerinin artırılması gerekirken, savaş bahanesiyle ödemelerin durdurulmasını kınıyoruz. Bu haksız uygulama tasarruf tedbiri olarak adlandırılamaz. Yüzbinlerce eğitim çalışanının hakkının en kısa zamanda ve artırılarak ödenmesini istiyoruz.''
Tür Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan da, ''Eğer ek ders ücreti verilmezse öğretmenlerin derse girmesi de beklenemez. Bu kararı alanların uygulamadan haberi yok. Bu yanlış uygulamadan hemen vazgeçilmeli'' diye konştu.
MİLLİ EĞİTİM : YANLIŞ ANLAŞILDI
Milli Eğitim Bakanlığı ise ortada yanlış bir anlama olduğunu bildirdi. Bugüne kadar öğretmenlere ek ders ücretlerinin her ay, ödeme emri verilmeden ödendiğini hatırlatan bakanlık yetkilileri, Maliye Bakanlığı'nın genelgesinde, ödemelerin bundan sonra her ay başında ''ödeme emri verildikten sonra yapılması''nın istendiğini kaydetti. Bakanlık yetkilileri, ''Bu çerçevede ek ders ücretlerinin kesilmesi söz konusu değildir. Emir alınınca ödemeler yapılacaktır'' dedi.
MEMURA BU AY ZAM YOK
Maliye Bakanlığı yetkilileri, mevcut şartlarda memur maaşlarına bu ay içinde bir zammın söz konusu olmadığını açıkladılar. Devlet memurları, kamudaki sözleşmeliler ve memur emekli maaşlarına 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 5'lik katsayı zammı ile aile yardımında yapılan artışın ardından, kamu çalışanları, Nisan'da yeni bir maaş düzenlemesi beklentisine girmişti. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri, bütçede yaşanan sıkıntıların yanı sıra Irak savaşının da ekonomide yarattığı olumsuz etkilerin, şu dönemde yeni bir maaş ayarlamasına imkan tanımadığını vurguladı. Bir Maliye yetkilisi bu konuda şunları söyledi:
'''Biz 2003 bütçesini yüzde 5 artı yüzde 7'lik maaş zammına göre hazırladık. Mevcut koşullarda Nisan'da yeni bir zam söz konusu görülmüyor. Yaptığımız hesaplamalarda memur maaşlarına yapılacak yüzde 1'lik zammın bütçeye getirdiği ek yük 100 trilyon lira. Emekli maaşlarına da aynı oranda zam yapıldığı ve sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi kaynaklarıyla bunu finanse edemeyeceği dikkate alındığında, bu rakam 200 trilyonu bulacaktır. Ülkemizin yaşadığı koşullar içinde ve milyonlarca işsizin olduğu bir ortamda, yeni maaş artışı bir yana memurlara düzenli maaş ödemek bile oldukça önemlidir. Tabi ki maaş zammı konusunda nihai kararı Hükümet verir ama teknik değerlendirmelerde bu ay yeni bir maaş artışı zor görünüyor.''
(D.B. Tercüman)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:44