KAYNAK : Haber Vitrini
ABDULLAH YÜRÜR
SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER) Başkanı Prof. Dr. Erdal Ağar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) Meclis araştırma önergesi ile Meclis gündemine alınmasının doğru bir karar olduğunu belirterek, "Bölge milletvekilleri öncülüğünde verilen bir araştırma önergesi ile yüce meclisin gündemine taşınması, bu ülkenin sahipsiz olmadığına dair inancımızı bir kat daha artırmıştır" dedi.
OMÜ-DER binasında bir basın açıklaması yapan Prof. Dr. Erdal Ağar, OMÜ senatosunun belirlediği akademik yükseltme kriterlerine bakıldığında, YÖK'ün çerçeve kriterlerine göre doçent olamayacak kişilerin profesör olarak atanması yolunun açıldığını söyledi. Ağar, "Belirlenen kriterlere göre, 20 puan alanların dahi atanabileceği bir göreve, 874 puana sahip bir yardımcı doçentin bilimsel olarak yeterli bulunmayıp görevine son verilmesi de göstermektedir ki, amaç standart sağlamak değildir. Akademik yükseltme kriterleri altında alınan bu karar, son 21 aydır yapılan bilimsellikten uzak uygulamalara bir kılıf niteliğinedir" diye konuştu.
OMÜ- DER Başkanı Ağar şöyle devam etti:
"Yüzdelerle ifade edilen araştırma görevlisi, uzman ve okutman kadrolarına bazı öğretim üyeleri ile Samsun'da belli çevrelerin yakınlarının öncelikli olarak atanması, kadro talebi karşılanmayan (!) bir rektör tarafından nasıl yapılabilmektedir? Bilimsel açıdan yetersiz bulunarak, görevine son verilen yardımcı doçentin yarısı kadar bile bilimsel çalışması bulunmayan profesör atayanların yaptığı kadrolaşma değilse nedir? Ayrıca belirlenen kriterlere göre, 10 kat daha fazla puana sahip ve 21 aydır kadro bekleyen kişilere kadro aktarımı dahi istenmemesi kadrolaşma isteği değil midir?"
OMÜ'nün bilimsel araştırmalarda 2000 yılında uluslararası endekslerde Türkiye'de üniversiteler arasında 13. sırada olduğuna dikkat çeken Ağar, "OMÜ, 2002 yılında yapılan araştırmalara göre 2001 yılında 18. sıraya yükselmiştir(!). Böyle diyelim de üniversitemize hakaret etmiş olmayalım. Öğretim üyeleri başına düşen yayın sayısı bakımından üniversitemiz 31. sıralara kadar gerilemiştir. OMÜ 26 yıllık üniversitedir ve 3-5 yıllık üniversitelerin bile gerisine düşmüştür. Bu utanç vericidir. Öğretim üyeleri mesleki konuda yapması gereken araştırma yerine, hukukla uğraşıyor. Çünkü, açılan soruşturmalar karşısında öğretim üyeleri hukukçu oldu. Bu gidişle üniversitede aslan gibi 400 hukukçu öğretim üyesi olacak" şeklinde konuştu.
OMÜ-DER Başkanı Prof. Dr. Erdal Ağar, iki kez bölge idari mahkemesi tarafından görevine iade edilen Avukat Yaşar Baş'ın üçüncü defa Merzifona sürülmesi konusunda, "Mahkemenin iki defa karar vererek, sürülmesini yasaya aykırı bulduğu birisini siz üçüncü kez sürüyorsunuz. Bu hukuku hiçe saymaktır. Hukuksuzluğun gerekçesi olmaz .Yaşar Baş en yetenekli avukatlardan biridir. Türban ve yolsuzluk davalarının üzerine giden bir avukatın tekrar sürülmesi bir usulsüzlüktür. Bu ülkede kim olursa olsun, yargıyla alay edemez" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:33