Gündem
  • 22.10.2007 12:15

REFERANDUM SONUCU, İZMİR'DE AKP'Yİ UMUTLANDIRDI

İZMİR'de referandum sonuçlarını AKP ve CHP farklı yorumladı. Sandığa giden seçmenin yüzde 52'si hükümetin anayasa paketine ‘Hayır’ derken, yüzde 48 ‘Evet’ oyu çıktı. İzmir'de yerel seçim öncesi kıyasıya rekabet içinde olan AKP ve CHP referandum sonuçlarını değelendirirken, AKP “Bu iş bitti, İzmir bizim'', CHP ise “Daha çok çalışmamız lazım'' dedi.
      Referandum öncesi AKP teşkilatlarına sandığa gidip ‘Evet’ oyu verme, CHP ise örgütüne ‘Sandığa gitmeme’ çağrısı yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli de, partililerine “Oyumuzun rengi kahverengi'' diyerek, ‘Hayır’ı işaret etti. İzmir'de referandum sonuçları yüzde 48 ‘Evet’, yüzde 52 ‘Hayır’ yönünde gerçekleşirken sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 33 oldu. Referandum sonucu yerel seçim öncesi AKP ve CHP arasındaki rekabeti kızıştırdı. AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, katılımı yüzde 50'nin altında tutmaya çalışarak, referandumu tartışılır hale getirmeye çalışan CHP'ye inat, İzmirli'nin sağduyu gösterdiğini öne sürerek, sonucun AKP için başarı olduğunu belirtti. Şengül, şunları söyledi:
      “Referandumda oylar paketin içeriğinden çok, sempati duyulan siyasi partinin görüşüne göre verildi. Kim hangi partiye gönül verdiyse oyunu da onun görüşü doğrultusunda kullandı. ‘Evet’ oyları bize AKP'nin İzmir'de benimsenmeye başlandığını gösteriyor. CHP ile aramızdaki makas kapandı. Bu iş bitti. Çünkü her ne kadar iyi organize olup her sandık başına bir AKP'li koyduysak ve teşkilatlara mutlaka sandığa gitmelerini söylediysek de, bu talimata uymayanlar da oldu. Katılmayanların hepsini ‘hayır’ olarak değerlendirmek doğru değil, içlerinde ‘nasıl olsa evet çıkacak’ düşüncesiyle oy kullanmayan ‘Evet’çiler de var.'' CHP örgütünün sandığa gitmeme talimatına uyduğunu ileri süren CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ise şu görüşü savundu:
      “Sandığa gitmeyenler AKP'ye temelden karşı olanlar. Bu işe baştan ‘hayır’ diyorlar. Sandığa gidip ‘Hayır’ diyenler de AKP'nin varlığına tepkisini gösterdi. CHP'nin talimatına rağmen sosyal demokratlar sandığa gidip ‘Hayır’ dedi. Bunda iktidarının aba altında sopa göstererek, oy vermeye ceza keseceğini açıklaması katılımı artırdı. İzmir'de referandum sonucu bizi mutlu etti. Ancak yerel seçimler için daha çok çalışmamız gerektiğini gösterdi. Rakamları böyle okuyoruz. Sonuç bizi korkutmuyor. Donanıyoruz kuşanıyoruz. İzmir'i teslim etmeyeceğiz.'' MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, İzmirli'nin demokratik misyonunu yerine getirdiğini, partisinin iyi bir kampanya yürüttüğünü dile getirerek, “Eğer CHP sandığa gitmeyerek referandumu protesto etmek yerine katılıp ‘hayır’ deseydi, hayırcıların oyları yüzde 80'lere çıkardı. Referandum sonucu yerel seçim öncesi MHP için iyi bir işaret olmuştur. Keşke referandumu önemli bir demokrasi faaliyeti olarak tarif etmeyi becerebilseydik'' dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:57

İLGİLİ HABERLER