Seçimler öncesi flaş gelişme!..
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Yavuz Önen, "Yerel seçimlere BDP ile giriyoruz ama genel seçimde bu olmayacak. Genel seçimlere tek parti ile gireceğiz ve bu parti HDP olacak. BDP, genel seçimlerde aday göstermeyecek, bütün milletvekili adayları HDP'den olacak" dedi.
47 ilde il, ilçe ve belde başkanlığı düzeyinde örgütlenmelerini tamamladıklarını, 61 ilde de sadece il merkezlerinde örgütlendiklerini anlatan Önen, illerin yarısından fazlasında örgütlenmeyi tamamladıkları için yerel seçimlere girme hakkını kazandıklarını ifade etti.
YÜZDE 50 CİNSİYET KOTASI UYGULUYORUZ
1 yılda tüm illerde örgütlenmeyi tamamlamayı hedeflediklerini ancak bu noktaya gelebildiklerini dile getiren Önen, şöyle devam etti:
"Yüzde 50 cinsiyet kotası uyguluyoruz. Parti örgütlenmesini 81 ilde tamamlayamamamızın nedenlerinden biri bu. İl veya ilçe teşkilatlarında kadın sayısı eksik olduğu zaman çalışmaları geri gönderdik. Bununla ilgili hiçbir bahaneyi kabul etmedik. Kadın evde var, işte var, hayatın içinde var, mutfakta var; o zaman yönetimde de olsun. Bunu da başaracağız. Öte yandan örgütlenmede zorlandığımız bölgeler, coğrafyalar var. Özellikle Karadeniz bölgesinde zorlanıyoruz. Orada, halktan kaynaklanmayan farklı yapılar var."
"GENEL SEÇİMLERE HDP GİRECEK"
Yavuz Önen, yerel seçimlere BDP ile gireceklerini, BDP'nin 21 ilde, HDP'nin ise 60 ilde aday göstereceğini belirterek, "Seçimlere tek partiyle girme hedefine doğru ilerliyoruz. Yerel seçimlere iki parti ile giriyoruz ama genel seçimde bu olmayacak. Genel seçimlere tek partiyle gireceğiz ve bu parti HDP olacak. BDP, genel seçimlerde aday göstermeyecek, bütün milletvekili adayları HDP'den olacak" dedi.
ESKİ SİYASET KALIPLARINI BIRAKTIK
Eski siyaset kalıplarını bıraktıklarını ve muhalif olanlarla hareket ettiklerini dile getiren Önen, "Türkiye solunun battal halini aşmayı, muhalif dinamikleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Savaşı, şiddeti, çatışmayı reddiyor, barışçıl yol izliyor, farklılıkları bölünmenin ve çatışmanın unsuru olarak değil bir arada yaşamanın ve barışı sağlamanın unsuru haline getirmeyi istiyoruz" diye konuştu.
"TÜM KİMLİKLERDEN ADAYLARA KAPIMIZ AÇIK"
Kongrenin ardından 47 ilde adayları tespit etmek için süreci başlatacaklarını bildiren Önen, adayların yerel meclislerde belirleneceğini söyledi. Yerelden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerini benimsediklerini ifade eden Önen, herhangi bir etnik, dinsel veya dilsel kimliğe farklı bakmadıklarını kaydetti. Tüm kimliklerden adaylara kapılarının açık olduğunu vurgulayan Önen, "Eşcinsel ya da transeksükel adaylar da olabilir" dedi.