DEVLET ARIK
ANKARA - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Türkiye'de asker bulundurulması ve yurtdışına asker gönderilmesini ön gören yetki tezkeresinin TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmesinin ardından izlenecek stratejiyi belirledi.
Buna göre, tezkere aynı gerekçeyle TBMM'ye sevk edilmeyecek ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kurulacak 59. Hükümet'e bırakılacak.
Aralıklı olarak 10 saat süren toplantıdan 'tezkereyi zamana yayma' kararı çıktı. Türkiye, bu süreçte ABD ile askeri, siyasi ve ekonomik alandaki müzakerelerin yazılı bir taahhütte bağlanmasını isteyecek. ABD'den yeni bir talep gelmediği sürece de tezkerenin bu hafta içerisinde TBMM'ye gönderilmesi söz konusu olmayacak. Bir süre askıya alınacak olan yetki tezkeresi için BM Güvenlik Konseyi'nin 7 Mart tarihinde açıklayacağı nihai rapor ile 9 Mart Siirt seçimleri de önemli bir dönüm noktası olacak. Toplantıda, yeni tezkerenin Siirt seçimlerinin ardından Başbakanlık koltuğuna oturacak olan Erdoğan'ın başkanlığındaki 59. Hükümet döneminde gündeme gelmesi ilke kararı olarak benimsendi.
Bu arada, Başbakan Abdullah Gül yarın piyasaları rahatlatacak bir basın toplantısı düzenleyecek.
ABD'YE 3 ŞART KOŞULACAK
Türkiye, 'tezkere' krizinin yaşandığı bu süreçte ABD tarafına 3 şart koşacak. Buna göre, 2 ülke arasında siyasi, ekonomik ve askeri alanda süren müzakerelerde gelinen noktaya ilişkin yazılı taahhüt istenecek. Hükümet, Kuzey Irak'ta silahların dağıtımına ve toplamasına Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir konsorsiyumun karar vermesini talep edecek. Türk tarafı ayrıca, Türkmenler'e eşit statü verilmesi konusunda bastıracak. Toplantıda konuyla ilgili olarak ordunun görüşü de masaya yatırıldı. Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün tezkere oylaması öncesinde kendisini telefonla aradığını belirterek, bu görüşmeye ilişkin kurula bilgi verdi. Orgeneral Özkök'ün bugünkü ziyaretini de anlatan Gül'ün, "Asker, 'Kuzey Irak'a girersek bunu bütçemiz kaldıracak durumda değil. Takviye bir bütçeye ihtiyaç var. ABD şimdiye kadar 90 milyar dolar harcadı. Şimdi de yeni bir bütçe getirecek. Bu bütçe, TBMM'nin 1 yıllık bütçesinden fazla. Biz Kuzey Irak'a girersek bu burayla sınırlı kalmaz. Bağdat'a da girip, yeni yönetimin oluşmasında ve karar sürecinde söz sahibi olmamız gerekir" dediği öğrenildi.
ERDOĞAN SİTEM ETTİ
Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'den yeni bir talep gelinceye kadar tezkerenin Meclis'e sevk edilmeyeceğini söyledi. TBMM'nin dünkü kararıyla bir irade ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, "Tezkerenin aynı gerekçeyle Meclis'e gelmesi bu iradeye saygısızlıktır. Tezkere, aynı gerekçeyle gelmez" diye konuştu.
AK Parti Lideri Erdoğan'ın ayrıca, partisinden bu kadar fire çıkmasına sitem ederek, "Ben hükümetin arkasında durdum ve bu tezkerenin desteklenmesini istedim. Ancak, arkadaşlarımız bunu yapmamalıydı" dediği belirtildi.
BAŞBAKAN'DAN PİYASALARA MESAJ
Başbakan Abdullah Gül, toplantıdan çıkan eğilim doğrultusunda yarın sabah saatlerinde ekonomiye dönük mesajlar vereceği bir basın toplantısı düzenleyecek. Gül'ün bu kararı vermesinin arkasında piyasalara güven verme ve tezkere krizinden piyasaların kötü etkilenmesini önleme düşüncesi yatıyor. Toplantıda tezkerenin ekonomiye etkileri üzerinde duran Başbakan Gül, "Aslında bu kararın piyasaları rahatlatması gerekiyordu. Çünkü ülke savaşa girmemiş oldu. Yarın piyasalarda bir hareketlilik olabilir. Bu hareketlilik, 3-4 gün sürebilir ancak endişe edilecek bir durum yok" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:28