İSTANBUL - Genel seçimlerde ittifak kuramayan sol partiler, 28 Mart 2003'te yapılacak yerel seçimler öncesi oluşturulan 'yerel seçim platformlarında' bir araya geldi. Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Yeni Türkiye Partisi (YTP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), Emeğin Partisi (EMEP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) gibi sol partilerin ilçe örgütleri Ümraniye, Bağcılar, Bahçelievler, Eminönü, Sarıyer, Kartal, Maltepe ve Pendik'te seçim çalışmalarına başladı. Demokratik kitle örgütleri ile derneklerin de destek verdiği platformlar, muhtarlıklar için de çalışma yürütüyor.
CHP katılmıyor
Bağımsız aydınlar ve ilçe sakinlerinin başını çektiği 'Bahçelievler Yurttaş İnisiyatifi' 2003'ün Kasım ayında kuruldu. Aynı ay içerisinde 250 kişinin katıldığı bir toplantıyla kuruluşunu ilan eden platform, ilk kaybını CHP'nin desteğini çekmesiyle yaşadı. DEHAP, YTP, ÖDP, SHP, EMEP ve Özgür Toplum Partisi'nin (ÖTP) katılımıyla yoluna devam eden platforma Halkevleri, Tohum Kültür Merkezi, Haklar ve Özgürlükler Platformu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Haber-İş Sendikası, PTT'li taşeron işçiler ve kimi yöresel derneklerin de aralarında bulunduğu 37 parti ilçe ve demokratik kitle örgütü destek veriyor. İlçedeki 11 muhtarlık için de çalışma yapacak olan platform, 400'ü aşkın ilçe sakininin katıldığı son toplantısında, 'Birlik, Demokrasi ve Yerel Yönetime Bakış' adlı bir program metni hazırladı. Platform sözcüsü Necati Kınalı, yerel gericiliğe karşı cumhuriyetin kazanımlarını savunan bir çizgi izlediklerini, CHP'nin platforma katılması için ittifak çağrılarını seçime dek sürdüreceklerini belirtti.
Bağcılar'da, 2003'ün Ağustos ayında kurulan 'Demokrasi Cephesi'nin başını DEHAP, YTP, ÖDP, SHP ve EMEP çekiyor. 'Kendi adaylarının desteklenmesi' koşulunu ileri süren CHP ise platformdan ayrılırken, Kristal-İş Sendikası, Bağcılar Cemevi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Bağcılar Kültür Merkezi, Radyo Barış ve Cem Radyo ile Yaşam ve Manşet gazeteleri destek verdi. SHP İlçe Başkanı Mahmut Karakaya, çok iddialı bir adayla seçimlere katılacaklarını kaydederken, CHP'nin platformdan ayrılma kararının da en çok AKP'ye yarayacağını söyledi.
2003'ün Temmuz ayında temeli atılan 'Ümraniye Demokratik Birlik' DEHAP, ÖDP, EMEP, SHP ve Sosyalist Emek Hareketi'nden (SEH) oluşuyor. İlk toplantıya gözlemci olarak katılan ve 'adayının desteklenmesini' isteyen CHP ile Ülkü Ocakları'yla ortak miting yapan İşçi Partisi (İP) platformdan çekilirken, Türkiye Komünist Partisi (TKP) çağrıya sıcak bakmadı. Halkevleri, Pir Sultan Abdal Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği'nin desteklediği platform, 7 Aralık 2003'te bin 500 kişinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek, çağrı metnini hazırladı. Kentteki 'en geniş katılımlı ve etkin' platform olarak gösterilen 'Ümraniye Demokratik Birlik', 'Yerel Yönetim Programı Ön Taslağı' adlı bir program hazırladı. Platformun basın sözcüsü ÖDP İlçe Başkanı Hikmet Ayçiçek, yerel yönetimlerde doğrudan demokrasi için mahalle meclislerine önem verdiklerini ve özelleştirmeye karşı olduklarını belirterek, ''CHP'nin platformdan ayrılış sebeplerinden biri de özelleştirme konusundaki fikir ayrılığımızdı. Biz halkı iradesini yansıtacak, emek, barış ve demokrasiden yana yönetim modelini benimsiyoruz'' dedi.
'Porto Maltepe'
'Maltepe Demokratik Yerel Seçim Platformu', bir yıl önce yayın hayatına başlayan Katılımcı Maltepe Gazetesi'nin 2003'ün Eylül ayında yaptığı çağrı üzerine kuruldu. CHP ve İP'in ilk toplantıdan sonra çekildiği platformda HADEP, YTP, ÖDP, EMEP, SHP, SDP, Haklar ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) ile Bağımsız Cumhuriyet Partisi'nin (BCP) yanı sıra Tüm-Bel-Sen 3 No'lu Şube, Genel-İş 3 No'lu Şube, EğitimSen 5 No'lu Şube, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Ezcacılar Odası Şubesi yer alıyor. Yönetim biçimi olarak, 'kent ve mahalle meclisleri'ni savunan platform, bu amaçla Gülensu, Aydınevler, Esenkent ve Başıbüyük mahallelerinde meclis kurulması yönünde çalışma başlattı. Maltepe Gazetesi Yazıişleri Müdürü Mehmet Kara, emek, barış ve demokrasiden yana, bir Maltepe düşlediklerini belirterek, ''Brezilya'daki Porto Alegre kenti, bunun tek örneği. Neden Maltepe de Porto Alegre gibi olmasın ki'' dedi.
Sekiz ilçe daha var
Çalışma yürüten platformların yanı sıra kimi ilçelerde de ittifak çabaları devam ediyor. Eminönu'nde DEHAP, ÖDP ve SHP'nin oluşturduğu, YTP ve EMEP'in de desteklediği 'Sol Platform', adını AKP İlçe Örgütü'nün önüne siyah çelenk bıraktığı eylemle duyurmuştu. CHP ve DSP'nin sıcak bakmadığı için geniş katılımlı bir ittifakın sağlanamadığı ilçede, sol oyların SHP adayında toplanması bekleniyor. Eminönü dışında Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sarıyer, Büyükçekmece, Avcılar, Kartal ve Pendik'te de çalışmalar sürüyor.
Mahalleler de örgütlendi
Kâğıthane'deki Harmantepe Mahallesi de ilçelerdeki ittifakları aratmayan bir platformla seçime giriyor. Muhtarlığa aday olan terzi Ali Gezer, CHP, DEHAP, DSP, YTP, ÖDP ve EMEP ilçe örgütleriyle Halkevleri'nin desteğini aldı. Toplam 14 bin seçmeni bulunan Harmantepe'deki seçim çalışması çevredeki Yahya Kemal, Gültepe, Şirintepe mahallelerine de yayıldı. (RADİKAL)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:17