MERVE BİLDİRİCİ
İSTANBUL - Son zamanlarda göz cerrahisinin gündemine yerleşen Wavefront tedavisi hakkında bilgi veren Türkiye Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Nusret Baş, oftalmolojide yeni dönem ile süper görüşün mümkün olduğunu söyledi.
Gözünde hiçbir problem bulunmayan normal bir kişinin uzağa baktığı zaman net görebildiği en uzak mesafenin yüzde 100 görüş mesafesi olduğunu belirten Opr. Dr. Nusret Baş, ''Kartal gibi bazı avcı bazı kuşlarda bundan daha fazla, yüzde 150 hatta yüzde 200 görme derecesi bulunabilmektedir. İnsan gözünün optik sistemi gözlükle, kontakt lensle veya lazerle ancak yüzde 100 görmeye izin vermektedir. Bunun sebebi ise gözün en dışında yer alan kornea dediğimiz şeffaf tabaka ve göz içersindeki göz merceğimizde oluşan aberasyon dediğimiz ışık dağılmalarıdır. Bu ışık dağılmasını etkili bir şekilde düzeltebilecek bir tedavi sistemi insanlarda da görme seviyesini yüzde 150 hatta yüzde 200'e çıkartabilecektir. Wavefront tedavisi dediğimiz gözdeki aberasyonları yani ışık dağılmasını tedavi eden yeni lazer tedavi sistemi bu yönde bir fayda sağlayabilecektir'' dedi.
KLİNİK ÇALIŞMALAR 1997 YILINDA ABD'DE BAŞLADI
Süper görüş tedavi sisteminin dayanak noktasının 20 yılı aşkın bir zamandır astrofizikite yıldızların daha net gözlenebilmesi amacıyla kullanılmakta olduğunu ifade eden Baş, ''Normal koşullarda yıldızlardan gelen görüntü atmosferden geçerken ışık dağılmasından dolayı bulanık olarak elde edilmektedir. Teleskop içerisindeki optik sistemlerin ayarları değiştirilerek görüntü dağılması azalmakta ve netlik sağlanmaktadır. Wavefront dediğimiz aberasyon ölçümü ve buna dayalı tedavi sisteminde de astrofiziğe benzer şekilde göz içinde oluşan görüntü dağılmaları ölçülmekte ve buna benzer lazer tedavi yönlendirilmektedir. Aberasyon tedavisi ve buna bağlı elde edilebilen süper görüş uzun yıllardan beri göz hekimlerinin hayali olmuştur. Buna yönelik klinik çalışmalar 1997 yılında Amerika'da başlamıştır. Son 4 yılda oldukça hız kazanmış ve 6 ay öncesinde de Amerika Gıda ve Sağlık Örgütü (FDA) tarafından insan gözünde güvenle uygulanabileceğine dair izin verilmiştir. Dünyada halen 6 ülkede aberasyona dayalı tedavi aktif olarak uygulanmaktadır. Türkiye Hastanesi'nde 3 yıldan beri yapılmaktadır'' şeklinde konuştu.
Aberasyon tedavisinde öncelikli amacın hastaya yüzde 150, hatta yüzde 200 görme sağlamak olmadığını kaydeden Baş, süper görmenin çok az bir hasta grubunda elde edilebildiğini, asıl amacın görüş kalitesini arttırmak olduğunu belirtti. Aberasyon tedavisi yapılan hastalarda gece görüş problemlerinin en aza indirgendiğini de sözlerine ekleyen Baş, ''Göz bebek çapı geniş olan hastalarda standart lazer tedavisi yapıldığı zaman ışıklar etrafında halka görülmekte ve görüş kalitesi azalmaktadır. Özellikle geceleri çalışan ve devamlı araba kullanmak zorunda kalan hastalarda aberasyon tedavisi yapıldığı zaman bu problemler en aza inmektedir'' ifadelerini kullandı.
''ABERASYON TEDAVİSİ HER HASTAYA YAPILMALIDIR''
Aberasyon tedavisinin her hastaya yapılması gerektiğini altını çizen ve aberasyon tedavisinin standart tedaviyi zaten sağlamış olduğu için standart lazer tedavisi planlanan her hastada aberasyon ölçümüne dayalı tedavinin tercih edilmesini söyleyen Opr. Dr. Nusret Baş, sözlerine şöyle devam etti:
''Gözünde lens veya gözlükle düzeltilemeyen düzensiz astigmat olan hastalarda standart lazer tedavisinin uygulanma şansı yok. Aberasyona dayalı lezar tedavisi uygulanmış olan ancak değişik sebeplerle gözlük kusuru kalmış olan veya problem gelişmiş olan hastalarda yeniden lazer tedavisi tercih edilecekse aberasyon tedavisi yapılmalıdır. Aberasyona dayalı lazer tedavisi aşamaları standart tedavinin aşamalarına çok benzemektedir. Bu sebeple standart tedavi kriterlerine uyan her hastaya aberasyon tedavisi de yapılmaktadır. Bu hastalarda LASEK tedavisi dediğimiz, şeffaf tabakadan kapak kaldırmadan uygulanan tedavi aberasyona dayalı olarak tercih edilmelidir.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:18