TARTIŞILAN YASAK!.. ÜNİVERSİTE Mİ YÜKSEK LİSE Mİ?
MEHMET Y. YILMAZ'IN HÜRRİYET'TEKİ YAZISI:
Buna üniversite değil, yüksek lise denilir
İSTANBUL Valisi Muammer Güler başkanlığında düzenlenen ve üniversite yönetimlerinin de katıldığı bir toplantının sonucunda il genelindeki üniversite "yerleşkelerinde" bundan sonra şenlik yapılmaması kararı verildi.
Yasaklamanın gerekçesi, ideolojik grupların bu şenlikleri sempatizan toplamak için bir fırsat olarak görmesiymiş.
Bizde iyi şeylerin yaygınlaştığı pek görülmemiştir, ama hakları kısıtlayıcı her karar yaygınlaşma istidadı taşır.
Bu nedenle bu kararın yakında başka kentlerimizdeki üniversitelere de yayılacağını tahmin etmek zor değil.
1980’den beri üniversite gençliği bu ülkenin günah keçisi haline getirildi.
Üniversiteleri giderek bir yüksek lise haline dönüştüren uygulamalar kolayca taraftar bulabiliyor, bu tür uygulamalara en başta itiraz etmesi gereken üniversite yönetimleri bile bundan kendisini kurtaramıyor.
Oysa üniversite eğitimi, salt akademik öğretimden ibaret değildir.
Üniversite eğitimi, akademik yetkinlik vermenin yanı sıra, adı üzerinde, öğrencilerine evrensel bir ufuk açmalı, kişisel yeteneklerini ortaya koyabilecekleri ve geliştirebilecekleri fırsatları sunmalı, liderlik vasıfları kazandıracak bir eğitim olmalı.
Böyle yasaklamalarla üniversitelerde olay çıkması belki önlenebilir, ama o eğitime de üniversite eğitimi denemez.
Üniversitelerde olaysız ve huzur içinde eğitim yapılabilmesinin koşulu, görevleri bu tür olayları önlemek olanların işlerini iyi yapmalarıdır.
Kimse, kendi yapamadığı görevin suçunu ve sorumluluğunu öğrencilere yüklememelidir.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:36